Nu ook Diabetes-standaarden eenvoudig online toe te passen

Array

Nu ook Diabetes-standaarden eenvoudig online toe te passen
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ontwikkelt in samenwerking met ExpertDoc, uitgever van (online) informatieproducten voor de medische professional, de beslissingsondersteunende webservice NHGDoc. Deze service helpt huisartsen om ‘zorg op maat’ in hun praktijk te leveren. Huisarts en tevens projectleider bij het NHG Kees in ’t Veld: “Door een eenvoudige implementatie van de standaarden is de huisarts in staat om kennis direct tijdens het spreekuur toe te passen. Door de toepassing van NHGDoc wordt de praktijkvoering op belangrijke terreinen optimaal ondersteund. Helemaal nu ook naast alle NHG-richtlijnen op het gebied van cardiovasculaire- en leverziekten ook de diabetes-standaard is geïmplementeerd.”

Informatie direct bruikbaar tijdens het spreekuur
NHGDoc bestaat uit een automatische alertservice en een consultatieservice op aanvraag.

Zodra een huisarts een patientendossier in het Huisarts Informatie Systeem opent, wordt NHGDoc actief. Is er sprake van klinisch relevante verschillen tussen het medisch dossier en de standaarden van het NHG, dan krijgt de huisarts een alert in de vorm van een pop-up te zien. De alert wijst op ontbrekende klinisch relevante medische gegevens die volgens de NHG-standaarden ontbreken of nog kunnen worden bijgewerkt. Of geeft een relevant medicatie- en/of behandeladvies.

Is er behoefte aan meer informatie of twijfelt de huisarts of een patient baat heeft bij doorverwijzing naar een specialist, dan kan gebruik gemaakt worden van de consultatieservice, ook wel te beschouwen als een ‘online intercollegiaal consult’.

Voordelen NHGDoc
Door het gebruik van NHGDoc in de huisartsenpraktijk wordt het eenvoudiger om de NHG- standaarden tijdens het spreekuur toe te passen. De kwaliteit van de geleverde zorg kan hier door verbeterd worden.

Inmiddels wordt NHGDoc gebruikt door meer dan 240 huisartsen met de systemen Promedico of MicroHIS. Op dit moment zijn alle NHG-standaarden op het gebied van cardiovasculaire-, lever- en diabetesziekten in NHGDoc geïmplementeerd. In de nabije toekomst worden ook andere domeinen, zoals schildklierziekten en COPD, toegevoegd. In gesprekken met andere HISsen worden aansluitmogelijkheden verkend.

_____________________________________________________________________

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Belangrijke doelstelling is de bevordering en ondersteuning van een wetenschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening door de huisarts. Het NHG levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de beroepsgroep door wetenschap te vertalen naar de huisartsenpraktijk.

ExpertDoc is de uitgever van (online) informatieproducten voor de medische professional. ExpertDoc is opgericht in 2006 en ontwikkelt beslissingsondersteunende webservices op basis van de bestaande informatiebehoefte in de praktijk bij medische professionals.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen