Prof dr. Ivo A.M.J. Broeders: Medisch handelen van dr. Rakic professioneel was correct

Array

Eind december heeft ziekenhuisorganisatie ZGT opdracht gegeven om onderzoek te doen naar een vijftal claims, die betrekking hebben op het medisch handelen van dr. S. Rakic, chirurg in ZGT Almelo. Het onderzoek is in handen gegeven van prof dr. Ivo A.M.J. Broeders, chirurg en hoogleraar robotica en micro invasieve chirurgie aan de UT in Enschede; voorheen voorzitter van de Nederlandse vereniging van endoscopische chirurgie. Op 1 april heeft Broeders zijn bevindingen aan ons gepresenteerd.

Broeders heeft zorgvuldig onderzoek verricht op grond van de vijf dossiers, aanvullende vragen van hemzelf en literatuuronderzoek. Na het starten van het onderzoek zijn er twee klachten binnengekomen, waarschijnlijk als gevolg van de ontstane publiciteit. Wij hebben deze klachten in behandeling genomen.
Wij hebben als ZGT open over deze kwestie en het door onszelf geïnitieerde onderzoek gecommuniceerd. De organisatie heeft zich achter de desbetreffende chirurg gesteld; er is geen twijfel aan zijn deskundigheid en vaardigheid in medisch-technisch opzicht.
Uit de rapportage blijkt dat het medisch handelen van dr. Rakic professioneel correct is geweest. Hij is een chirurg met uitgebreide ervaring op het terrein van laparoscopische chirurgie en geldt als deskundige op dit gebied. ZGT is tevreden dat de resultaten van het onderzoek uitwijzen dat onze opstelling terecht is gebleken. Wij menen dat de chirurg zich door deze uitkomsten gerehabiliteerd kan voelen.

In de rapportage worden aanbevelingen naar voren gebracht, die uiteraard worden overgenomen. Met name de dossiervoering rond de communicatie met de patient moet consequenter worden toegepast. ZGT trekt zich dit punt aan en zal dit organisatiebreed op korte termijn in werkafspraken vastleggen. Wij erkennen de emotionele gevolgen voor de patient en zijn familie. Complicaties blijven helaas inherent aan elk chirurgisch ingrijpen. Desalniettemin zijn wij verheugd dat uit de rapportage blijkt dat er geen sprake is van onprofessioneel handelen van onze chirurg. Wij begrijpen dat wij daarmee het verdriet van patienten niet kunnen wegnemen.
Wij hebben de inspectie geïnformeerd over de rapportage.

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen