Wie gaat twee dagen mee om de Duitse AWBZ te bestuderen?

Array

Op 24 en 25 maart hield het Julius Centrum een internationale conferentie over de Awbz en indicatiestelling  in de USA, Canada,  Engeland,  Zweden,  Frankrijk,   Belgie,  Duitland en Nederland. In de laatste twee weken stonden hierover diverse berichten.  Klik hier als u die wilt nalezen.  De ervaringen in Duitsland en de betekenis ervan voor Nederland vonden Julius onderzoekers Dr. W. Ros,   drs. Johan Eijlders en ondergetekende groot.  De Duitse Awbz- ofwel Pflegeversicherungs-geïndiceerde heeft altijd de optie tussen zorg in natura of een uitkering cash,  die te vergelijken is met studiefinanciering in Nederland.

Patienten leggen geen verantwoording af over de wijze van besteding. Wel wordt gecontroleerd op kwaliteit van zorg. De Awbz kantoren aldaar hebben geen rechtstreekse relatie met zorgaanbieders:  het is de klant of diens vertegenwoordiger die winkelt.  Bij uitkeringen cash komt een verpleegkundige eens in de drie tot zes maanden kijken of de kwaliteit van de zorg thuis voldoende is.  Zeventig procent van de Duitsers kiest voor een uitkering cash.  Klik hier voor meer informatie over het Duitse model. 

De genoemde onderzoekers overwegen een tweedaagse studiereis te organiseren naar de Universiteit van Bielefeld, waar de Duitse Awbz wordt geevalueerd en verder ontwikkeld. Voordat wij dat verder organiseren, verneemt Johan Eijlders gaarne of er belangstelling bestaat om met zo’n reis mee te gaan. We vertrekken om pak weg 9.00 uur vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht en arriveren in Bielefeld rond de middag. Dan volgen lezingen.   De volgende ochtend vinden site visits plaats.  De tweede middag reist het gezelschap terug.  Heeft u belangstelling? Stuur dan een email naar Johan Eijlders op [email protected] Wilt u  de Power Point Presentaties inzien over de Awbz in verschillende landen die de inleiders op 24 en 25 maart presenteerden? Klik dan hier.  Kesselheim en Büscher hielden de inleidingen over de Duitse Awbz.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen