Minister dreigt met ingrijpen bij Haagse verpleeghuizen

Array

Als binnen drie maanden geen verantwoorde zorg wordt geleverd, grijpt Minister Klink in bij Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW) in Den Haag. Binnen twee weken laat hij de Tweede Kamer weten welke noodmaatregelen hij zal treffen als de alarmerende situatie niet verbetert. Dat zegde hij donderdag toe in het spoeddebat over de wantoestanden bij de Haagse verpleeghuizen.

SP-Kamerlid Renske Leijten eiste dat de minister en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onmiddellijk de regie zouden overnemen bij HWW, de opvolger van het failliete Meavita. Leijten: “Goed dat de minister de wil toont om in te grijpen. Maar waarom doet hij dat nu niet meteen?” De Kamer debatteerde op aandringen van de SP over de schokkende rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de locaties Zorghuis Dr. Willem Drees, verpleeghuis Houtwijk en woonzorgcentrum Op de Laan. De Inspectie doet al geruime tijd onderzoek bij de drie zorginstellingen naar aanleiding van ernstige klachten over de kwaliteit van zorg en de veiligheid van bewoners. In haar rapporten waarschuwt de Inspectie dat de bewoners ‘zeer hoog risico’ lopen qua veiligheid en gezondheid en dat er geen verantwoorde zorg wordt geleverd.

“Ik vind nog steeds dat acuut moet worden ingegrepen, omdat de bewoners gevaar lopen. Het zal je moeder maar zijn, die onder zulke slechte omstandigheden moet leven. Ik heb er vanwege de ervaringen in het verleden geen vertrouwen in dat het bestuur van HWW binnen 3 maanden met een oplossing komt.” Zegt Leijten. “De personeelstekorten hebben ze bijvoorbeeld zelf georganiseerd door hun bezuinigingsdrift. De oude cultuur van Meavita, namelijk het gericht zijn op financien en de kwaliteit van zorg veronachtzamen, ging het afgelopen jaar gewoon door .”

De Raad van Bestuur krijgt van de Inspectie 3 maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Klink liet geen spaan heel van het beleid van de Raad van Bestuur onder leiding van oud-Pvda-Kamerlid Van Otterloo, die zich blind staarde op het huishoudboekje en de zorg liet versloffen. Van Otterloo is op 31 maart afgetreden. De minister waarschuwde de nieuwe Raad van Bestuur om niet dezelfde fouten te maken. Leijten: “Het is een belangrijke doorbraak dat de Kamer en de minister zich nu aansluiten bij de kritiek van de SP. Alleen heb ik liever geen woorden, maar daden!”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen