Bedrijf wil geld terug van zorgverzekeraars

Array

Aviko is een grote patat-producent die aan vele snackbars voorgebakken patat levert. Voor de vaste lezer die het nog niet weet: een zakje patat (zonder mayonaise) bevat minder calorieen dan een boterham met kaas. De naam AVIKO staat voor Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken. Het bedrijf doet veel aan gezondheidsbevordering van haar oudere medewerkers. De helft van de medewerkers is ouder dan vijftig jaar, wisselt niet meer van baan en moet nog zeventien jaar mee.

Door jaarlijkse gezondheidsscreening, gezonde producten in het personeelsrestaurant, individuele begeleiding bij lichamelijke en psychische klachten en door beweegprogramma’s verhoogt Aviko haar productiviteit. Door al die maatregelen vermindert ook het zorggebruik van haar medewerkers bij huisartsen, ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg. Het bedrijf zou haar inspanningen op gezondheidsterrein vergroten, als het een deel van de besparingen op het zorggebruik terug zou krijgen van de zorgverzekeraars.

Al deze informatie pikte ondergetekende op tijdens een radiodebat bij NBR Nieuwsradio op maandagavond 12 april. Dat debat ging over preventie op het bedrijf. Ondergetekende steunde Aviko in haar beleid, bepleitte een wetenschappelijke evaluatie daarvan en een business case benadering voor bedrijf, zorgverzekeraar en gemeenten. Daarna is wellicht geld terug te krijgen van zorgverzekeraars.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen