Geneesmiddel voor diabetes lijkt een vermindering van het risico op borstkanker te geven

Array

Vrouwen die het medicijn metformine diabetes langer dan vijf jaar gebruiken lijken een lager risico op borstkanker te hebben dan vrouwen met diabetes die andere middelen gebruiken. Zo blijkt uit een recente studie van Merck Serono. De studie, wer gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care, en draagt bij aan het bewijs dat metformine, positieve neveneffecten lijkt te hebben op de ontwikkeling van kanker. Een aantal epidemiologische studies hebben al aangetoond dat bij mensen met type 2 diabetes, en die metformine gebruiker een geringer risico op het krijgen van bepaalde kankers bestaat. En een recente studie bij muizen bleek dat het toevoegen van metformine aan een geneesmiddel genaamd doxorubicine, chemotherapie, effectiever was dan andere medicamenteuze behandeling van borsttumoren. Onderzoekers aan de Harvard University ontwikkelen een grootschalige klinische studie om te testen of het gebruik van metformine na een standaard behandeling voor vroege borstkanker helpt voorkomen dat de kanker terugkeert. In de huidige studie, vonden de onderzoekers dat er bij meer dan 1.400 Britse vrouwen die metformine gebruiken. En na 5 jaar gebruik 56 procent minder kans op borstkanker werd geconstateerd dan vrouwen die geen metformine gebruiken. De mogelijk positieve effect van metformine was echter gebaseerd op een klein aantal vrouwen. Slechts 17 vrouwen hadden metformine langer  dan vijf jaar gebruikt met een diagnose van borstkanker. Dus echte conclusies kon  dr. Christoph R. Meier van het Universitair Ziekenhuis Basel in Zwitserland nog niet trekken.

De bevindingen zijn gebaseerd op de medische dossiers van de Britse vrouwen tussen de leeftijden van 30 en 79 die werden behandeld voor diabetes type 2. De onderzoekers onderzochten 305 vrouwen die waren gediagnosticeerd met borstkanker, die werden vergeleken met drie of vier kanker-vrije vrouwen van dezelfde leeftijd. Dit onderzoek kan wijzen op een verband tussen twee factoren – in dit geval, metformine gebruik en het risico op borstkanker – maar is onvoldoende bewijs dit zo ook te concluderen.

Het onderzoek suggereert ook dat metformine  tumorgroei zou remmen door middel van haar activiteiten op een enzym

De studie werd gefinancierd door Merck Serono.

Bron: Reuters & Diabetes Care

Doe de Nationale Diabetes Erfelijkheidstest op www.diabetesfonds.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen