Rob Oudkerk: meer aandacht voor voeding in huisartsenpraktijk


Goede vetten van belang voor een gezonde leefstijl
Rob Oudkerk heeft vandaag tijdens een lunch in Den Haag de website www.kiesgezondvet.nl gelanceerd. Ook ontving hij als gezondheidsprofessional een draaischijf uit handen van Gerard Hornstra, voorzitter van de Stuurgroep Kies Gezond Vet. De draaischijf is ontwikkeld voor de huisartsenpraktijk en de dietist om in het gesprek met de patient aandacht te krijgen voor een verantwoorde vetkeuze. De draaischijf laat zien welke producten je eenvoudig kunt vervangen door een product met een gezondere vetzuursamenstelling.

De juiste vetkeuze houdt in: minder verzadigd vet, maar wel voldoende onverzadigd vet, met aandacht voor de essentiele vetzuren. Het zonder meer weglaten van vet uit de voeding is onverstandig. Sommige onverzadigde vetten zijn essentieel. Dat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan maken. Je moet ze uit de voeding halen. Dit zijn linolzuur (omega-6)en alfa-linoleenzuur (omega-3). Deze genuanceerde informatie is lastig over te brengen aan patienten. Mensen hebben vaak een negatieve associatie met vet. Ze zien het puur als dikmaker en denken dat alle vet slecht is.
Rob Oudkerk: “Voeding krijgt te weinig aandacht in de huisartsenpraktijk. Gelet op de problematiek rond overgewicht moeten veel mensen op hun calorieen letten. Maar dat is niet het hele verhaal. Je moet je leefstijl aanpassen, calorieen besparen en er tegelijkertijd op letten dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt”

Zowel voor preventie als voor een gunstig verloop van een aantal chronische aandoeningen zijn leefstijl en voeding belangrijker dan ooit. Als het om hart- en vaatziekten en diabetes type 2 gaat, is een verantwoorde vetkeuze van levensbelang. Maar ook in het algemeen is veel gezondheidswinst te halen als de consument voor het juiste vet kiest. Een goede vetzuursamenstelling is van belang voor het goed functioneren van het lichaam.

Bron: Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen