Ondernemingskamer vernietigt fusiebesluit Altrecht en Centrum Maliebaan

Array

De OR van Centrum Maliebaan is in de zaak rond het fusievoornemen van Centrum Maliebaan met Altrecht door de Ondernemingskamer in het gelijk gesteld. De Ondernemingskamer heeft Centrum Maliebaan nu geboden dit besluit in te trekken. Dit betekent concreet dat de beoogde bestuurlijke fusie tussen Altrecht en Centrum Maliebaan geen doorgang kan vinden. De Ondernemingskamer stelt voorop dat Centrum Maliebaan ter terechtzitting heeft verklaard dat zij zich niet op het standpunt stelt dat, vanwege het eerdere door de ondernemingsraad uitgebrachte positieve advies inzake de bestuurlijke fusie, het voorgenomen besluit van 18 december 2009 tot het aangaan van een bestuurlijke fusie niet (meer) adviesplichtig is.

De Ondernemingskamer stelt voorop dat Centrum Maliebaan ter terechtzitting heeft verklaard dat zij zich niet op het standpunt stelt dat, vanwege het eerdere door de ondernemingsraad uitgebrachte positieve advies inzake de bestuurlijke fusie, het voorgenomen besluit van 18 december 2009 tot het aangaan van een bestuurlijke fusie niet (meer) adviesplichtig is.

De uitspraak betekent niet dat de al jaren bestaande samenwerking tussen beide instellingen nu ook van de baan is. Ketenzorg is voor Altrecht een belangrijke succesfactor. Zo trekken Altrecht en Centrum Maliebaan al jaren gezamenlijk én succesvol op in de zogenaamde bemoeizorg, de zorg op straat. Dit is een goed voorbeeld van geslaagde ketenzorg. Waar mogelijk zal Altrecht dus vanuit een inhoudelijke drive de samenwerking blijven zoeken, met als doel om uiteindelijk de beste zorg voor de clienten te kunnen blijven garanderen. Op basis van een en ander komt de Ondernemingskamer tot de slotsom dat Centrum Maliebaan bij afweging van alle betrokken belangen niet in redelijkheid tot het Besluit heeft kunnen komen, zodat het verzoek van de ondernemingsraad zoals is weergegeven in 1.1 aanhef en onder a) en b) voor toewijzing vatbaar is.

Altrecht is erg teleurgesteld over deze uitspraak, zo laat zij in een persbericht vandaag weten. De belangrijkste drijfveer voor de beoogde fusie lag in de zorginhoudelijke meerwaarde voor de clienten van beide organisaties.  Wetenschappelijke inzichten laten overtuigend zien dat verslaving ook een psychiatrische ziekte is. Tegelijk is de verslavingscomponent bij clienten in de ‘reguliere’ ggz de afgelopen jaren toegenomen. Clienten zijn er daarom bij gebaat dat er geen schotten meer zijn tussen de ggz en de verslavingszorg. Een integrale aanpak komt de behandeling en derhalve de resultaten van de zorg ten goede. Met die achtergrond zijn de meeste instellingen voor verslavingspsychiatrie in Nederland inmiddels gefuseerd met de ggz-aanbieder in die regio. De uitspraak van de Ondernemingskamer maakt deze integratie van aanbod en behandeling in de regio Utrecht nu niet mogelijk.

Uitspraak Ondernemingskamer i.z. Altrecht – Centrum Maliebaan

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen