UMCG-oncologe Liesbeth de Vries benoemd tot Akademiehoogleraar

Array

De Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) heeft Liesbeth de Vries, hoogleraar Medische Oncologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen benoemd tot Akademiehoogleraar. Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 ingesteld. Jaarlijks benoemt de KNAW enkele excellente onderzoekers tot Akademiehoogleraren voor een periode van vijf jaar. Ze worden door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen zodat ze zich geheel kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers. Voor iedere Akademiehoogleraar stelt de KNAW één miljoen euro beschikbaar.

Juryrapport KNAW
Liesbeth de Vries is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege het baanbrekende onderzoek dat zij verricht binnen een zeer breed spectrum van de medische oncologie. Zij is een vooraanstaand internationaal onderzoeker en ontwikkelt en implementeert nieuwe technieken in zowel wetenschappelijk onderzoek als patientenzorg.

Liesbeth de Vries

Prof. dr. Liesbeth de Vries werkt als hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het UMCG. Zij werkt in haar onderzoek vooral aan methoden om persoonlijke, individuele behandelingen voor kankerpatienten mogelijk te maken. Zij gebruikt daarvoor interdisciplinair onderzoek om de diagnose en behandeling van borstkanker en andere ziektebeelden te verbeteren. Verder doet zij veel onderzoek naar moleculaire technieken om in geval van bijvoorbeeld borstkanker precies de plaats te kunnen bepalen waar de medicatie het meest effectief is.

In 1997 werd ze benoemd tot de eerste vrouwelijke hoogleraar Medische Oncologie van Nederland; tevens was zij toen de eerste vrouw die in een Nederlands UMC hoofd van een afdeling Medische Oncologie was. Naast haar werk als onderzoeker is zij nog steeds actief in de patientenzorg en in het onderwijs aan Geneeskundestudenten. Daarnaast is zij actief als voorzitter van de Raad voor Medische Wetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en binnen KWF-Kankerbestrijding.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen