ADHD-medicatie werkt korter dan aangenomen

Array

Femia Kievits
Aandachtstekoortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) wordt in Nederland algemeen gezien als een levenslange neurobiologische aandoening, vergelijkbaar met diabetes mellitus, die dus langdurig met medicatie behandeld moet worden. Wellicht is dat de reden dat in Nederland zo weinig aandacht is voor de follow-upresultaten van de grote ‘Multimodal treatment study of children with ADHD’ (MTA), meent kinder- en jeugdpsychiater Edo Nieweg in Tijdschrift voor Psychiatrie (2010;52:245-54). Uit de 2de follow-up bleek namelijk dat het voordeel van medicatie na 22 maanden is verdwenen.

De MTA is een groots en langdurig onderzoek, opgezet door het Amerikaanse National Institute of Mental Health waarin men de effecten van verschillende behandelingen bij kinderen met ADHD heeft vergeleken en volgt in de tijd. In de beginfase werden 579 kinderen van 7-10 jaar met ADHD willekeurig toegewezen aan één van 4 behandelmethoden: intensieve gedragstherapie, intensieve medicamenteuze behandeling met methylfenidaat, een combinatie van beide en de gebruikelijke zorg. Een placebogroep werd onethisch geacht. Na 14 maanden was de afname …

Lees volledig artikel in NtvG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen