Uvit nuanceert berichtgeving Trouw omtrent onjuiste declaraties apothekers

Array

Univé-VGZ-IZA-Trias onderzoekt onjuiste declaraties apothekers
Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias is een onderzoek gestart naar onjuiste declaraties bij apothekers. De verzekeraar heeft geconstateerd dat een groot aantal apothekers declaraties heeft ingediend voor geneesmiddelen die niet voorradig waren in Nederland. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of de onjuiste declaraties met opzet zijn gedaan en welke financiele voordelen de apothekers ermee behaald hebben.

De onjuiste declaraties werden vastgesteld bij een viertal medicijnen die binnen het preferentiebeleid van Univé-VGZ-IZA-Trias vallen. Dit beleid houdt in dat Univé-VGZ-IZA-Trias periodiek per geneesmiddel één voorkeursleverancier aanwijst, met als doel de kosten van de gezondheidszorg betaalbaar te houden.

Met het preferentiebeleid hebben Univé-VGZ-IZA-Trias en enkele andere verzekeraars gezamenlijk een landelijke besparing van ruim 700 miljoen euro op jaarbasis gerealiseerd. Univé-VGZ-IZA-Trias geeft het financiele voordeel dat het preferentiebeleid oplevert, direct door aan haar verzekerden: preferente geneesmiddelen vallen bij Univé-VGZ-IZA-Trias niet onder het eigen risico.

Incidenteel komt het voor dat geneesmiddelen niet leverbaar zijn. Apothekers hebben van Univé-VGZ-IZA-Trias duidelijke uitleg gekregen over de mogelijke alternatieven binnen het preferentiebeleid. Zij hoeven hun patienten dus in geen geval naar huis te sturen zonder medicijn. Over het algemeen zijn de preferente middelen goed beschikbaar.

Net als de meeste andere zorgverzekeraars in Nederland, heeft Univé-VGZ-IZA-Trias met bijna alle apothekers afspraken gemaakt om de kosten van de geneesmiddelen direct tussen apotheek en zorgverzekeraar te verrekenen. Dit systeem van directe verrekening beperkt de administratieve lasten enorm en is bovendien erg patientvriendelijk. De zorgverzekeraar moet er daarbij er wel van op aan kunnen dat de apotheker de juiste medicijnen declareert.

Naar verwachting wordt het onderzoek in juli afgerond.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen