Lymfcellen aanpakken om auto-immuunziekte te behandelen

Array

Mensen met het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte waarbij de speeksel- en traanklieren chronisch ontstoken zijn, ondervinden in het dagelijks leven veel hinder van hun aandoening.

Ze hebben last van een droge mond, droge ogen en kampen met (soms ernstige) vermoeidheid. Toch bestaat er nog geen standaard behandelmethode. Jiska Meijer onderzocht hoe het syndroom van Sjögren het leven van patienten beïnvloedt en presenteerde de resultaten van de behandeling met een nieuw soort therapie.

De promovenda concludeert dat het syndroom van Sjögren effectief behandeld kan worden door de B-cellen, witte bloedcellen die antilichamen produceren, uit te putten (B-cel depletie). Dergelijke B-cellen zijn bij mensen met het syndroom van Sjögren overactief. In een klinische studie ontdekte Meijer vervolgens dat in een behandeling met B-cel depletie de ziekteactiviteit inderdaad waarneembaar afnam. Patienten gaven bovendien aan zich ook beter te voelen. Tot slot benadrukt de onderzoekster dat evaluatie van de speekselklierfunctie, net als analyse van de speekselsamenstelling, goede instrumenten zijn om speekselkliergerelateerde ziekten op te sporen en te behandelen.

Jiska M. Meijer (Vlaardingen, 1979) studeerde Geneeskunde en Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, en nam deel aan onderzoeksschool GUIDE. De afdeling kaakchirurgie financierde het onderzoek, Roche en National Insitutes of Health (NIH) verstrekten subsidies voor deelstudies. Meijer werkt als kaakchirurg in opleiding bij het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: ‘Sjögren’s syndrome: treatment and treatment evaluation.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen