Veel te doen over onderzoek Q-koorts

Array

De afgelopen dagen is er weer veel te doen geweest over het kleinschalige onderzoek naar Q-koorts dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis eind maart heeft gedaan. Het ziekenhuis presenteerde de voorlopige resultaten hiervan tijdens een landelijke bijeenkomst van geitenhouders. In het onderzoek werd gekeken of er na vaccinatie sporen van de Q-koortsbacterie achterbleven in de melk van de geiten. Het ziekenhuis verrichtte het onderzoek op verzoek van de geitenhouders. Onder hen was al langere tijd onrust over de verplichte vaccinatie (meer informatie onderzoek ziekenhuis)

De resultaten van het onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben er toe geleid dat het ministerie van Landbouw vervroegd capaciteit vrijmaakte om zelf onderzoek te laten voeren. In opzet verschilt het onderzoek van de overheid weinig van het onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het onderzoek van de overheid is alleen uitgevoerd op meer bedrijven en met meer geiten. Op 11 mei heeft minister Verburg de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. In essentie komt het er op neer dat de overheid geen DNA van de q-koorts bacterie kon aantonen in de geitenmelk na vaccinatie.

Vergelijking resultaten
Op dinsdag 4 mei heeft er een uitgebreid gesprek plaatsgevonden op het ministerie van LNV. Tijdens dit gesprek heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn methoden en resultaten onder meer gepresenteerd aan Chief Veterinary Officer Bruscke van LNV, vertegenwoordigers van het Centraal Veterinair Instituut en van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook zijn de resultaten besproken van een vergelijking van de testen waarmee het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de overheid DNA van de Q-koorts bacterie aantonen. Op deze vergelijking had het Jeroen Bosch Ziekenhuis al herhaalde malen aangedrongen. Uit de vergelijking blijkt dat de methode van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een factor 100-1000 keer gevoeliger is dan de methode die de overheid gebruikt.

Onrust voorkomen
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis betreurt het als haar medewerking aan de vaccinatie experimenten zou hebben geleid tot een verdere terughoudendheid van geitenhouders om te vaccineren. Het ziekenhuis is echter van mening dat die terughoudendheid al aanwezig was voor de uitkomst van het vaccinatie-experiment. Ook is het Jeroen Bosch Ziekenhuis van mening dat het ministerie van LNV de onrust had kunnen voorkomen door in een eerder stadium te luisteren naar en in te gaan op de onrust onder de geitenhouders aangaande de vaccinaties. Als de overheid het eigen vaccinatie-experiment eerder had uitgevoerd, was een groot deel van de huidige onrust voorkomen.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen