Risico’s hersentumor bij gebruik mobieltje onderschat, zegt Interphone

Array

Auteurs van het rapport “Mobiele telefoons en hersentumoren: 15 reden tot bezorgdheid, Wetenschap, Spin en de waarheid achter Interphone” hebben  een technische analyse vrijgegeven van de langverwachte Interphone studie die vandaag is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology. (Rapport downloaden: www.radiationresearch.org)

Ondanks de langverwachte erkenning door de Interphone Study Group van verhoogd risico op hersenkanker bij langdurige, zware gebruikers van mobiele telefoons, zegt het Internationale EMF Collaborative dat het studieontwerp resulteert in ernstige onderschatting van het risico op hersenkanker.

De elf belangrijkste ontwerpfouten werden volledig  opgenomen in het historische verslag van deze groep,  vorig jaar augustus (http://snurl.com/wdgbd). Een voorbeeld daarvan is dat individuen met draadloze telefoons, maar niet met behulp van mobiele telefoons, werden beschouwd als “onbelicht”.  Voor de toepassing van het Interphone onderzoek zijn zij al zijn blootgesteld aan dezelfde straling als van mobiele telefoons.

De vandaag gepubliceerde resultaten lijken erop  te wijzen dat in veel gevallen gebruik van een mobiele telefoon gebruikers beschermt  tegen hersentumoren, maar dit is een weerspiegeling van de gebreken in het ontwerp, volgens Lloyd Morgan, B.Sc., lood auteur van “Mobiele telefoons en hersentumoren: 15 redenen tot bezorgdheid. “Andere problemen met de Interphone studie, zegt hij, zijn onder meer:

* De resultaten waren uitsluitend bedoeld voor hersentumoren (gliomen) en meningeo, tumoren, maar niet binnen de 20% van het volume van de hersenen, bestraald door mobiele telefoons.
* Risico werd niet uitgesplitst naar sekse, mogelijk bestaat er een nog hoger risico van meningeo bij vrouwen.
* De vijfjarige resultaten zijn zeer onder de maat als  graadmeter van de risico’s vandaag, zowel volwassenen als kinderen gebruiken mobiele telefoons vele uren per dag,  in vergelijking met slechts 2-2 ½ uur per maand op dat moment.

Eileen O’Connor, directeur van de Radiation Research Trust en lid van het Internationale EMF Collaborative, zegt: “Vier miljard mensen hebben een eigen mobiele telefoon wereldwijd, veel van die gebruikers zijn kinderen. Verantwoordelijke overheden moeten pleiten voor de openbare transparantie van risico’s, zodat een geïnformeerd publiek voorzorgsmaatregelen kan nemen” .

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen