Engeland innoveert zorg zonder nieuwe structuren

Array

Het Engelse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zekerheid (DHSS) heeft als traditie om elke vijf jaar van beleid te veranderen. Zo schafte de regering Blair eerst de marktwerking af, later voerde zij deze opnieuw in. Perioden van centralisatie en decentralisatie naar regio’s wisselden elkaar af. Anno 2010 gelooft Engeland niet meer in systeemwijzigingen voor de patientenzorg. Die brengen de zorgverleners uit hun evenwicht en kosten veel geld en energie. Beter is het om de bestaande patientenzorg te innoveren met slimme ICT, taakherschikking, en zorgpaden. Vooral innovaties die leiden tot minder verwijzingen naar specialisten en tot minder (spoed-)opnamen krijgen van het genoemde departement grote steun.

Al deze informatie kwam naar voren tijdens de Julius Masterclass Integrated Primary Health Care die van 18 tot 21 mei, onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers plaatsvond op het King’s Fund College te Londen. Aan de masterclass namen 30 leidinggevenden uit de Nederlandse eerste lijn deel, waaronder acht huisartsen, tal van verpleegkundigen en paramedici en ook enkele directeuren van Ros’sen en gezondheidscentra. Zij luisterden naar lezingen van topambtenaren van het DHSS, leidinggevende huisartsen en ervaren docenten van het King’s Fund Centre. Zij bezochten ook tal van innovatieve projecten, waarover hieronder enkele berichten staan.

Door de nadruk op zorginnovatie in Engeland kreeg de Masterclass het karakter van benchmark van zorginnovatie aan beide kanten van de Noordzee. Wat opvalt is dat de Engelsen meer innovaties kennen met case managers voor chronische zieken, die zij community matrons noemen. Verder selecteert men uit statistieken patienten met een hoog risico op ziekenhuisopname en geven die extra preventieve aandacht. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 2 juli vindt het vierde internationale, nationale en lokale congres plaats over recente ontwikkelingen  in de ketenzorg plaats. Drie buitenlandse  sprekers (van Kaiser permanente en uit de Duitse disease management beweging) en Minister Klink houden  plenaire voordrachten. In twintig workshops komen actuele aspecten en goede voorbeelden van ketenzorg aan de orde. Ook enkele uit Engeland. Wilt u op de hoogte raken van alles wat er heden ten dage speelt in zorgprogrammering, integrale bekostiging, ketenzorg en disease management? Wilt u vele innovatieve collega’s ontmoeten? Wilt u Minister Klink en Kaiser Permanente een keer in het echt zien?  Klik dan hier, lees de prachtige brochure, meld u aan en kom. De hele dag is boeiend.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen