Verstoorde hersendoorbloeding bij Alzheimerpatiënten

Array

De centrale vraag in dit proefschrift is of de ziekte van Alzheimer veranderingen in vaatfunctie en daarmee in hersendoorbloeding tot gevolg heeft. De onderzoeksgroep van geriater prof. Olde Rikkert is er als eerste in geslaagd om bij Alzheimerpatienten te meten hoe de hersendoorbloeding wordt beïnvloed door veranderingen in bloeddruk. Bijzonder hierbij is dat dit is gemeten tijdens houdingsveranderingen die in het dagelijkse leven veelvuldig voorkomen, zoals gaan staan.

Het belangrijkste resultaat is dat Alzheimerpatienten tijdens een bloeddrukdaling een groter zuurstoftekort in de hersenschors oplopen. Dit wijst op een verminderde functie van de haarvaten in de hersenen. Het onderzoek van Arenda Dado-van Beek levert nieuwe inzichten op die direct relevant zijn voor de behandeling van de ouderen van nu en voor preventie bij de ouderen van straks. Dat ‘de mens zo oud is als zijn bloedvaten’ was al bekend. Dit onderzoek suggereert dat dit ook geldt voor het brein.

Biografie
Arenda Dado-van Beek (Sprang-Capelle, 1983) studeert geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek bij de afdeling Geriatrie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Institute For Brain, Cognition and Behaviour. Ze promoveert eerder dan dat ze haar artsexamen behaalt. In februari 2010 vervolgde ze haar studie geneeskunde met de coschappen.

Datum
maandag 31 mei 2010

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. H.E.A. Dado-van Beek

Promotors
De heer prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert

Copromotors
De heer dr. J.A.H.R. Claassen

Titel promotie
The regulation of cerebral perfusion in patients with Alzheimer’s disease

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen