Mijlpaal voor patiënten met zowel psychische als lichamelijke klachten

Array

Bouw gezamenlijk onderkomen VUmc en GGZ inGeest van start
Met vereende krachten en een knal werd vanmiddag met behulp van een Oud Hollands heiwerktuig de eerste paal geslagen van het gebouw De Westflank van VU medisch centrum. Het gebouw is naar verwachting in 2012 klaar, dan huisvest De Westflank 90 bedden voor acute- en oudere psychiatrische patienten, een gloednieuwe spoedeisende hulp (qua oppervlakte de grootste van Nederland), en een gastenverblijf zowel voor familie van patienten van GGZ inGeest als van VUmc.

GGZ inGeest en VU medisch centrum werken al sinds 2007 nauw samen, in 2012 fuseren beide organisaties. Een combinatie van lichamelijke- en psychische klachten komt veel voor, bijvoorbeeld kanker en depressie. Gezamenlijk leveren de instellingen een compleet zorgaanbod voor deze patienten. Voorzitter van de raad van bestuur GGZ inGeest Joke van Lonkhuijzen memoreerde in haar speech de bijzondere samenwerking tussen beide instellingen: “VUmc vernieuwt, GGZ inGeest vernieuwt, dat doen we niet onafhankelijk van elkaar, maar samen.

Deze samenwerking is winst voor zowel de psychiatrische als de somatische patient. Een acute psychiatrische patient zal nu via de spoedeisende hulp van VUmc beoordeeld worden, waarbij artsen van VUmc eenvoudig in consult gevraagd kunnen worden. Omgekeerd zal binnen VUmc een continue beschikbaarheid van psychiatrische consulten worden gerealiseerd.” Aan de behandeling van clienten van GGZ inGeest op de locatie Valeriuskliniek komt met de ingebruikname van De Westflank een einde.

Verder komt er in De Westflank een gloednieuwe spoedeisende hulp (SEH) van VUmc. Deze SEH heeft straks vier shockrooms voor de opvang van ernstig zieke patienten, waaronder één speciaal voor kinderen. De SEH krijgt een eigen CT scan en een grote ambulancehal zodat de aanvoer van patienten nog efficienter kan verlopen.

Ook zal er in De Westflank een vernieuwd gastenverblijf voor familie van patienten van VUmc en GGZ inGeest gecreeerd worden. Dit nieuwe gastenverblijf zal uitgebreid worden met extra kamers. Deze uitbreiding maakt het ook mogelijk dat familie van clienten van GGZ inGeest van deze unieke faciliteit gebruik kunnen maken.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen