Zon verstandig

Array

Geniet van de zon, maar zorg dat u niet verbrandt. Denk daarom op tijd aan zonbescherming en help anderen eraan te denken. Dit jaar krijgen zo’n 40.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. In de meeste gevallen heeft dat te maken met de hoeveelheid UV-straling. Bescherm uw huid daarom altijd met zonnebrandcrème, een petje en een shirtje.

• Sms ZON naar 4414 voor de gratis zonkracht app met huidtypetest op je mobiele telefoon.
• Posters aanvragen en aanmelden voor een Zonbeschermingsadvies op maat via twitter, e-mail, widget of hyves: op zonverstandig.nl
• Informatie, lesmateriaal, insmeerstations en alles over de insmeerliedwedstrijd voor kleuters, peuters en kinderen: johnnyshadow.nl
Hang ze op bij de sportclub, VVV, fietsverhuur, etc.

Kinderen in de zon

Voor kinderen is zonbescherming extra belangrijk. Als hun huid verbrandt, is de kans groter dat er beschadigde cellen achterblijven die zich blijven delen. Met alle gevolgen van dien. Op de website johnnyshadow.nl zijn spelletjes, een testje, kleurplaten, proefjes met de zon en een bouwpakket voor je eigen insmeerstation te vinden.
Ook zijn er gratis lespakketten om kinderen spelenderwijs te laten denken aan zonbescherming. Zing en dans bovendien mee op het insmeerlied van Dirk Scheele. Niet alleen leuk, maar ook nog met kans op mooie prijzen bij de insmeerliedwedstrijd.
Zonnetips:
1. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming) met een beschermingsfactor die voor u geschikt is (liefst 20 of hoger). Doe dit royaal en herhaal dit elke twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.
2. Ga niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur. Zoek dan liever de schaduw op. Ga gemiddeld niet langer dan zo’n drie uur per dag de zon in.
3. Zet in de volle zon een petje of zonnehoed op en trek een shirt aan.
4. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype.
5. Ga onder de 18 jaar niet zonnebaden of naar de zonnebank.
6. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.
7. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril en volg de instructies op.
8. Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.
9. Vraag informatie bij een arts als u een huidaandoening hebt. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt dat juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees de bijsluiter.
10. Ga lekker naar buiten, geniet van de zon, maar zorg dat u niet verbrandt!
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen