Meer kans op kanker bij diabetes type 2

Array
Mensen met diabetes type 2 hebben meer risico op kanker, vooral lever- en alvleesklierkanker. Dat blijkt uit een groot onderzoek in Zweden. Maar er is ook goed nieuws: mannen met diabetes hebben juist minder kans op prostaatkanker. Vooral wanneer diabetes type 2 in de familie zit.

De studie is de grootste die ooit was gedaan op het gebied van diabetes en kanker. Ruim 125.000 Zweedse mensen met diabetes type 2 deden mee. Hun gegevens werden vergeleken met die van mensen zonder diabetes.

Uit het onderzoek bleek dat mensen met diabetes type 2 een vier tot zes keer grotere kans hebben op alvleesklierkanker en leverkanker dan mensen zonder diabetes. Hun kans op verschillende andere soorten kanker (van nieren, slokdarm, schildklier, dunne darm en zenuwstelsel) is volgens het onderzoek meer dan twee keer zo groot als bij mensen zonder diabetes.

Bevestigd werden eerdere onderzoeken naar prostaatkanker: mannen met diabetes type 2 hebben een kleinere kans op prostaatkanker dan mannen zonder diabetes. Vooral mannen met diabetes in de familie. Hoe meer bloedverwanten diabetes type 2 hebben, hoe kleiner de kans op prostaatkanker. Waarom, is nog niet duidelijk.

Het Duitse centrum voor kankeronderzoek DKFZ deed het onderzoek samen met wetenschappers uit Zweden en de Verenigde Saten. Ze publiceerden erover in het vakblad The Oncologist.

Bron: Helmholtz Association of German Research Centres, 20 mei 2010

Recente artikelen