Ook zonder vuvuzela te veel lawaai tijdens voetbalwedstrijden

Array

Het geluidsniveau tijdens een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal gaat de veilige grens van 80dB (A) ruim te boven. Zo blijkt uit de geluidsmeting die Arbo Unie onlangs heeft verricht bij de wedstrijd Nederland – Ghana op 1 juni 2010. Het gemiddelde geluidsniveau over de hele wedstrijd bedroeg 96dB (A).

Tijdens de oefenwedstrijd Nederland-Ghana heeft Arbo Unie geluidmetingen verricht tussen het publiek op de tribune van het stadion. Het onderzoek is uitgevoerd om een eerste indruk te krijgen van de geluidsniveaus die ontstaan tijdens een voetbalwedstrijd.De laatste dagen in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika wordt in de media regelmatig aandacht besteed aan het harde geluid dat afkomstig is van de Vuvuzela. De Afrikaanse toeter, die het icoon is geworden van het WK 2010. Het geluid van deze hoorn blijkt vervelend te zijn voor de spelers en coaches. Het is in dat lawaai nauwelijks mogelijk om met elkaar c.q. met het team te communiceren. Ook wordt er gewaarschuwd voor mogelijke gehoorbeschadigingen bij de toeschouwers in de stadions. Reden voor de KNVB om het gebruik van vuvuzela’s in Nederlandse stadions te verbieden. Recent onderzoek bij een Zuid-Afrikaanse voetbalwedstrijd in een klein stadion gaf een gemiddeld geluidniveau van 100 dB(A) over de wedstrijd, met geluidpieken hoger dan 140 decibel.

Ondanks de afwezigheid van het harde geluid van de vuvuzela’s zijn tijdens de wedstrijd Nederland-Ghana hoge geluidsniveaus gemeten. Het gemiddeld geluidsniveau over de hele wedstrijd was 96 dB(A). Ruim boven de 80 dB(A), de veilige grens zoals die vermeld staat in de Arbowet. Zou iemand van het bezoeken van voetbalwedstrijden zijn beroep maken, dan mag hij per werkdag maar zo’n 10-15 minuten aanwezig zijn tijdens een wedstrijd zoals Nederland-Ghana. Stel dat hij, omwille van zijn gehoor, maar 1x per week naar zo’n wedstrijd gaat, dan nog zou hij een geluiddosis ontvangen die 2x hoger ligt dan wat de Arbowet als veilig beschouwd.

Daarmee blijkt het bezoeken van een voetbalwedstrijd toegevoegd te kunnen worden aan het rijtje “levend lawaai” zoals we dat ook kennen van o.a. kinderdagverblijven en zwembaden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, maakt het voor de schadelijkheid van geluid niet uit waar het door veroorzaakt wordt. Van te veel lawaai raakt het gehoor beschadigd; of het nu afkomstig is van machines, een Ipod of een popconcert maakt voor ons gehoor niet uit.

Arbo Unie adviseert werkgevers en werknemers bij de uitvoering van een gezond arbeidsomstandighedenbeleid en een optimale inzetbaarheid van werknemers. Een goed functionerend gehoor is daar onlosmakelijk mee verbonden! Vandaar dat het niet alleen van belang is om het geluid op de werkplek zo laag mogelijk te houden, maar ook om het gehoor tijdens luidruchtige hobby’s  en vrijetijdsbestedelingen te beschermen bijvoorbeeld met oordopjes.

Arbo Unie ondersteunt de KNVB bij haar beslissing vuvuzela’s in de Nederlandse stadions te verbieden. En ook adviseert Arbo Unie iedereen zijn gehoor te beschermen tijdens vrijetijdsbestedingen die vergezeld gaan van veel lawaai. Of het nu gaat om het bezoek van een popconcert, het rijden op een motor of het bezoek van een voetbalwedstrijd. Een eenmaal opgelopen gehoorbeschadiging is een “souvenir” waar je nooit van van af komt!

Bron: Arbo Unie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen