2e IGZ-prijs Online Expertpanel

Array

Een initiatief van het UMC Utrecht en het UMC St Radboud behoort volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tot de beste twee projecten op het gebied van patientveiligheid. Het Landelijk Online Expertpanel van de Pancreatitis Werkgroep Nederland en de Alvleeskliervereniging was een van de twee overgebleven kandidaten voor de ZorgVeiligPrijs 2010 van de IGZ.

Het Landelijk Online Expertpanel adviseert artsen over de behandeling van patienten met een ernstige acute alvleesklieronsteking. Artsen of familieleden kunnen patienten aanmelden bij het Expertpanel, de behandelend arts krijgt vervolgens binnen 24 uur een behandeladvies op maat. Aanmelden kan via de website van de Pancreatitis Werkgroep Nederland of telefonisch via de Alvleeskliervereniging. Het Expertpanel bestaat uit veertien artsen uit onder meer zeven UMC’s: acht chirurgen, twee maag-darm artsen en vier radiologen. De experts ontvangen per email een gestandaardiseerd, anoniem formulier met actuele patientgegevens en CT-beelden. Op grond van deze informatie kunnen zij eenvoudig, snel en betrouwbaar een op maat gesneden (gratis) advies geven.

Ernstige acute alvleesklieronsteking is relatief zeldzaam, gemiddeld ontvangt een ziekenhuis zo’n vijf patienten per jaar. Specialisten hebben daardoor weinig ervaring met de behandeling, waardoor er ook relatief weinig wetenschappelijk onderzoek naar verricht is. Het Expertpanel bestaat sinds 2006 en heeft sindsdien voor ruim honderd patienten in dertig ziekenhuizen een behandeling geadviseerd. Behandelend artsen nemen het advies meestal over, zo nodig kunnen zij patienten overplaatsen.

Het Landelijk Online Expertpanel is een samenwerking tussen de Pancreatitis Werkgroep Nederland en de Alvleeskliervereniging. De patientenvereniging voorziet patienten van informatie over de ziekte. De werkgroep is een landelijk samenwerkingsverband van chirurgen, maag-darm-leverartsen, intensivisten, radiologen en onderzoekers met als doel de behandeling van alvleesklierontsteking te verbeteren. Het datacenter van de werkgroep was vanaf 2003 in het UMC Utrecht gevestigd, maar verhuisde afgelopen januari naar het UMC St Radboud. Chirurg prof. dr. Hein Gooszen is voorzitter van de werkgroep. Een kort filmpje over het Online Expertpanel is op YouTube te bekijken.

De IGZ reikt jaarlijks de ZorgVeiligPrijs uit voor het beste initiatief op het gebied van patient- en clientveiligheid in de zorg. De prijs ging naar een Veiligheids Management Systemen op de huisartsenpost en werd uitgereikt op het jaarlijkse congres over Patientveiligheid, op 15 juni 2010 in Rotterdam

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen