Wensenlijst en aanbod Nefarma bij kabinetsformateur

Array

Hoewel nu nog sprake is van de informatieronde, heeft Nefarma de wensenlijst voor de komende kabinetsperiode vast neergelegd bij het secretariaat van de komende kabinetsformateur. In de brief ligt de nadruk op vijf onderwerpen, aansluitend op de eerder gepubliceerde beleidswensen en enkele actuele politieke vraagstukken. Er wordt ook een aanbod aan de politiek gedaan om gebruik te maken van expertise bij bedrijven.
De eerste boodschap is: zet opbrengsten van zorg en geneesmiddelen naast de kosten. Een goede, doelmatige gezondheidszorg draagt immers bij aan versterking van de economie. “Gezien de financieel-economische situatie van ons land, is dat een belangrijk gegeven. In discussies over de zorg wordt vaak uitsluitend gekeken naar de kosten. Dat is kortzichtig. De opbrengstenkant is minstens zo belangrijk”, aldus Nefarma.
In opdracht van het ministerie van VWS is onlangs berekend dat de uitgave van 1 euro in de zorg leidt tot 1,3 euro aan opbrengsten. Het inzetten van geneesmiddelen kan kosten elders in de zorg of op een later moment voorkomen, daarmee de productiviteit van de zorg vergroten en de totale kosten verlagen, is de redenering.

In de brief wordt expliciet ingegaan op preventieve geneesmiddelen. In de verkiezingscampagnes werden ze genoemd als mogelijkheid om op te bezuinigen. Een onverstandig idee, noemt Nefarma het, om middelen als cholesterolverlagers, maagzuurremmers en bloeddrukverlagende middelen door gebruikers zelf te laten betalen. Het effect daarvan zal zijn dat een groot aantal gebruikers stopt met de medicatie, met uiteindelijk veel hogere kosten tot gevolg.

In het kader van preventie pleit Nefarma voor de mogelijkheid dat zorgverzekeraars meerjarige contracten met verzekerden afsluiten. Nu zijn verzekeraars terughoudend met preventieactiviteiten omdat ze vrezen dat de concurrent de vruchten plukt van investeringen in preventieve gezondheidszorg omdat de patient in de tussentijd van verzekeraar is gewisseld.

Een tweede hoofdonderwerp in de brief is het thema dat doelmatigheid niet vertaald mag worden in goedkoop. “Verschillende geneesmiddelen worden te gemakkelijk en ten onrechte als identiek gezien, zonder dat naar de resultaten van hun werking wordt gekeken. Goedkoop wordt dan duurkoop”, waarschuwt Nefarma. Het moet uiteindelijk gaan om het resultaat. Goedkoop voorschrijven is uiteindelijk geen doel. Het gaat om het bereiken van het beste resultaat voor de patient. Nefarma onderstreept het belang van goede, actuele richtlijnen hierbij.

Ten aanzien van het algehele beleid pleit de vereniging voor het vasthouden van de ingeslagen weg om via elementen van marktwerking de zorg te verbeteren. Iedereen is gediend bij een helder en consistent beleid voor de langere termijn. “Waar op deelaspecten de uitwerking (nog) niet in de gewenste richting verloopt, dienen dergelijke onvolkomenheden aangepakt te worden. Het opnieuw voeren van een fundamentele discussie werkt verlammend en lost knelpunten niet op”, stelt Nefarma.

Als vierde punt noemt de brief het opheffen van gescheiden bekostigingssystemen voor geneesmiddelen intra- en extramuraal. Er moet een nieuw systeem komen waarbij vergoeding plaatsvindt op basis van de geleverde prestatie. Om allerlei ongewenste effecten tegen te gaan, pleit Nefarma voor het in één keer invoeren van een nieuw systeem voor alle geneesmiddelen.

Een vijfde pleidooi betreft het stimuleren van geneesmiddelonderzoek in ons land. “De Nederlandse patient heeft er baat bij als onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen in Nederlandse ziekenhuizen en wetenschappelijke instellingen plaatsvindt. Artsen komen dan in contact met de laatste wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden. Daarnaast bevordert een innovatief klimaat de vooruitgang in de zorg, zowel op het vlak van kwaliteit als doelmatigheid”, wordt aan de formateur meegegeven. “De overheid kan het onderzoek op vele manieren stimuleren, bijvoorbeeld via publiek-private samenwerkingsvormen (zoals binnen het Top Institute Pharma). Internationaal opererende bedrijven zijn bereid tientallen miljoenen te investeren in het wetenschappelijk onderzoek in ons land. Dit is van waarde voor onze kenniseconomie en verbetering van de zorg. Hiervoor is wel een consistent, langjarig Nederlands stimuleringsbeleid noodzakelijk. Ondersteuning van geneesmiddelenontwikkeling kan zich niet beperken tot één kabinetsperiode.
Verder zal er een eind moeten komen aan de vertragende goedkeuringsprocedures die Nederland op achterstand zetten ten opzichte van andere landen”.

Tot slot doet Nefarma de politiek het aanbod om de ervaring van bedrijven met wetenschappelijke meetmethoden om de meerwaarde van behandelingen en middelen inzichtelijk te maken en te onderbouwen ten dienste te stellen van andere delen van de zorg. Dat kan nuttig zijn bij het verhogen van kwaliteit en doelmatigheid.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen