Rechter wijst bezwaar vaccinatie Q-koorts af

Array

De rechter van het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBB) heeft de bezwaren die een geitenhouder uit Bennekom maakte tegen de verplichte enting tegen Q-koorts ongegrond verklaard. De geitenhouder vond het risico op besmetting via een dierenarts die de dieren komt enten groter dan het risico op een natuurlijke besmetting. De rechter ziet geen daarin geen gegronde reden om voor het betreffende bedrijf van een verplichte vaccinatie af te zien. Ook het bezwaar van de geitenhouder dat het vaccin niet in Nederland is toegelaten achtte de rechter geen reden om de vaccinatie te kunnen weigeren.

De rechter acht het op zich begrijpelijk dat de geitenhouder voorzichtig is bij het toelaten van derden op zijn bedrijf, maar constateert dat voor het treffen van maatregelen ter bestrijding van Q-koorts toch een dierenarts ingeschakeld moet worden. De kans op besmetting met Q-koorts is wanneer er niet wordt geent volgens het ministerie van LNV veel groter dan op een besmetting via de veearts die de vaccinaties uitvoert. Dit standpunt acht de rechter niet onredelijk. Het feit dat veel dierenartsen afweerstoffen tegen Q-koorts hebben ontwikkeld betekent niet dat deze daardoor de besmetting kan overbrengen. Bovendien moet een veearts die een bedrijf betreedt om vaccinaties tegen Q-koorts toe te dienen zich houden aan het hygieneprotocol.

De rechter kan de geitenhouder niet volgen in zijn betoog dat het gebruik van het vaccin dat ingevolge de Regeling aan de melkgeiten dient te worden toegediend in Nederland niet is toegestaan. Het klopt dat vaccin nog niet is geregistreerd conform de Diergeneesmiddelenwet. Ten behoeve van het vaccin is er echter eem vrijstelling verleend van het verbod om de entstof te gebruiken tot 1 januari 2011.

Bron: CBB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen