Twee Belgische artsen krijgen monsterboete van 635.000 euro

Twee artsen zouden onterecht medicijnen hebben voorgeschreven aan patienten met het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). De administratieve rechtbank van de ziekteverzekering legde endocrinoloog Francis Coucke en neuropsychiater Anne Marie Uyttersprot een uitzonderlijk hoge boete op. Samen moeten ze 635.000 euro aan het Riziv terugbetalen.

Volgens het Riziv hebben de twee artsen de regelgeving over de terugbetaling van medicijnen niet correct toegepast. Dat wil zeggen dat ze aan de patienten met de diagnose ‘chronischevermoeidheidssyndroom’ (CVS) medicijnen hebben voorgeschreven die voor die behandeling niet in aanmerking zouden komen.
De artsen betwisten het vonnis en gaan in beroep.
Vlaanderen telt nu vijf ‘referentiecentra’ waar CVS-patienten móéten worden behandeld als ze een invaliditeitsuitkering willen. Die centra beschouwen CVS als een psychosomatische ziekte, iets wat tussen de oren zit. Patienten voeren er groepsgesprekken, leren er met hun emoties omgaan…

Onderzoeken van het Riziv en van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg hebben al uitgewezen dat die therapie teleurstellende resultaten oplevert.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Twee Belgische artsen krijgen monsterboete van 635.000 euro"

 1. Belgische CVS-referentiecentra:
  onwetenschappelijk, immoreel en onethisch.

  Artsenkrant 2049. 8 januari 2010. bladzijde 22-23.
  Maes M, Twisk FNM.

  http://www.online.artsenkrant.com/2049/index.html

  Chronic fatigue syndrome:
  la bête noire of the Belgian health care system.
  Neuro Endocrinol Lett. 2009;30(3):300-11.

  Maes M, Twisk FNM.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19855351
  Treatment of
  myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS),
  a multisystem disease,
  should target the pathophysiological aberrations
  (inflammatory and oxidative and nitrosative stress pathways),
  not the psychosocial “barriers” for a new equilibrium.
  Patient Educ Couns. 2010 Jul;80(1):148-149. doi:10.1016/j.pec.2010.02.017.
  Maes M, Twisk FNM.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303231

Comments are closed.

Recente artikelen