Vanaf 1 juli geen nieuwe PGB’s meer mogelijk

Array

Vanaf 1 juli 2010 tot in ieder geval het einde van 2010 kunnen mensen geen persoonsgebonden budget (pgb) meer krijgen. Minister Klink (VWS) heeft dit besluit genomen vanwege de forse overschrijding van het budget voor de pgb’s. De verwachting was dat door de pakketmaatregel begeleiding uit 2009 het aantal budgethouders en het daarmee gemoeide pgb budget zou afnemen. Het aantal indicaties afgegeven door de Bureaus Jeugdzorg verschilt echter weinig met de situatie ten tijde van voor de pakketmaatregel.

Verder is de uitstroom van budgethouders uit de regeling als gevolg van de pakketmaatregel lager dan verwacht en de instroom hoger dan geraamd. Uitgaande van een gemiddelde instroom van zo’n 1.500 budgethouders per maand heeft de nu genomen maatregel gevolgen voor 9.000 potentiele budgethouders. Voor mensen die nu al een pgb ontvangen verandert er niets. Nieuwe pgb-aanvragers kunnen kiezen voor plaatsing op een pgb-wachtlijst of voor zorg in natura. Maandelijks ontvangt VWS van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) cijfers over de lopende verplichtingen op grond van de subsidieregeling persoonsgebonden budget (pgb).
Overschrijding
De rapportages laten een overschrijding zien van het totaal van het beschikbare subsidiebedrag voor 2010 van ruim van € 2,1 miljard. Het CVZ raamt een tekort eind dit jaar van ruim € 300 mln. Dit is bijna 15% van het beschikbare subsidiebedrag en is dusdanig fors dat het kabinet zich genoodzaakt ziet de instroom van nieuwe pgb-houders stop te zetten. Hierdoor wordt het het probleem met circa € 100 mln beperkt.

Het pgb is de afgelopen jaren in populariteit fors gegroeid. Bij de introductie pgb nieuwe stijl in 2003 was er nog sprake van ruim 50.000 budgethouders, inmiddels maken meer dan 120.000 budgethouders gebruik van een pgb.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen