Nplate® van Amgen wint Galenusprijs 2010 voor meest innovatieve geneesmiddel

Array

Vandaag ontving Amgen de Galenusprijs voor Nplate® (romiplostim)1, uit handen van de juryvoorzitter, prof. dr. H.Timmerman, en dr. A.H.G. Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, de prijs voor het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel voor humaan gebruik.

Nplate® won de Galenusprijs vanwege het innovatievewerkingsmechanisme voor de behandeling van ITP, een aandoening waar een grote behoefte bestaat aan een adequate behandeling. Vorige maand won Nplate® ook in Frankrijk de Prix Galien en in November 2009 ontving Amgen voor Nplate®  een Scrip award voor het beste nieuwe geneesmiddel.

Nplate®, (romiplostim) is geïndiceerd voor volwassen patienten met chronische immuun trombocytopenische purpura (ITP) met specifieke condities die hieronder beschreven worden. “We zijn erg blij de Galenus prijs te ontvangen”, zegt Joep Rijnierse, Medisch Directeur bij Amgen B.V. “Deze prijst bevestigt het belang van Amgen’s zoektocht naar het ontdekken van nieuwe behandelopties voor patienten die lijden aan aandoeningen waarvoor beperkte behandeling mogelijk is. We zijn trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren met een innovatieve en effectieve behandeling van ITP.

Over ITP
ITP2 is een auto-immuun ziekte waarbij de afbraaksnelheid van de bloedplaatjes hoger is dan de productiesnelheid, met als kenmerk een lage hoeveelheid bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij het stollingsproces. Een tekort aan bloedplaatjes kan leiden tot
ernstige bloedingen.

Bloedingen zijn bijvoorbeeld te zien als blauwe plekken (purpura) of kleine rode vlekjes (petechiae) op de huid. In Europa lijden ongeveer 50.000 volwassenen aan deze ziekte. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 3,2 patienten per 100.000 inwoners de diagnose ITP. De ziekte treft vaker vrouwen dan mannen.

Over Nplate®
Nplate (romiplostim) is geregistreerd voor de behandeling van volwassen patienten met chronische ITP, die splenectomie (verwijdering van de milt) hebben ondergaan en die onvoldoende reageren op andere geneesmiddelen zoals corticosteroïden of immunoglobulines. Ook komt Nplate in aanmerking als behandeling
van ITP-patienten bij wie splenectomie geen optie is. Nplate is het eerste product dat specifiek is ontwikkeld en goedgekeurd voor de behandeling van chronische ITP. Voor mensen die lijden aan deze aandoening is het een zeer welkome nieuwe behandelmogelijkheid. Het middel is sinds 1 augustus 2009
verkrijgbaar in Nederland.

Over de Galenusprijs
De Nationale Galenus Geneesmiddelenprijs<http://my.amgen.com/portal/server.pt?in_hi_userid=49207&space=CommunityPage&parentid=1&cached=false&conhttp://www.galenusprijs.nl> wordt jaarlijks toegekend en bestaat uit een gouden medaille ontworpen door Maître Albert de Jaeger (grand prix de Rome). Tijdens de ceremonie wordt, uit naam van de jury, de prijs uitgereikt door een persoon uit de politiek en/of de wetenschap. In Nederland bestaat de jury uit farmacologen, internisten met een academische achtergrond, hoogleraren in diverse farmaceutische en medische disciplines en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen. Er bestaat ook een Internationale Galenusprijs<http://www.prixgalien.com/english/>. Deze wordt tweejaarlijks uitgereikt door een internationale jury. Alle winnaars van een nationale Galenus Geneesmiddelenprijs dingen automatisch mee naar deze hoogste onderscheiding voor farmacotherapie ter wereld.

Over Amgen
Amgen ontdekt, ontwikkelt en levert innovatieve geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Amgen was één van de eerste bedrijven die de beloften van de nieuwe wetenschap waargemaakt heeft door nieuwe medicijnen van het laboratorium, via de productieplaats naar de patient te brengen. De geneesmiddelen van Amgen hebben de medische praktijk veranderd en ze hebben miljoenen mensen geholpen bij hun gevecht tegen kanker, nierziekten, reumatoïde artritis en andere ernstige ziekten. Met een brede en diepe pijplijn<http://wwwext.amgen.com/science/pipe.jsp> vol potentiele nieuwe medicijnen blijft Amgen zich inzetten voor de vooruitgang
van de wetenschap om de kwaliteit van leven van mensen ingrijpend te verbeteren. Bezoek www.amgen.nl<http://www.amgen.nl> voor meer informatie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen