VWS en NZa , kom over de streep en steun spoedposten

Array

Op 12 juli stond op deze site het bericht dat de spoedposten in Nederland wankelen.  Ik gaf aan dat ik aarzeling had het tarief voor dienstdoende huisartsen te verhogen omdat in het abonnementstarief al een aandeel daarvoor bevat. Verder vind ik de inkomens van huisartsen al hoog genoeg. Winfried Felix is een ervaren huisarts en geeft leiding aan onder meer de spoedpost in Boxmeer. Hij mailt: Het huidige abonnementstarief bevat geen aandeel meer voor ANW diensten. Volgens mij was dat ongeveer 12 jaar geleden, bij de scheiding van de 24-uurs contracten in dag en ANW zorg, eruit gehaald.  Dit argument vervalt dus.

Het tweede argument: huisartsen verdienen genoeg. Wij zijn er in 2006 zeker op vooruit gegaan, maar zijn in de jaren daarvoor niet of nauwelijks geïndexeerd. Dit was dus eerder een correctie dan een verbetering. Het afgelopen jaar zijn wij niet geïndexeerd. Bovendien zijn wij dit jaar al gekort met 127 miljoen. Ons inkomen staat wel degelijk onder druk. De huidige werkwijze op de SEH-HAP  Boxmeer en Leiden vraagt om een extra werk inzet van de huisartsen en die moet gewoon marktconform betaald worden. Discussie mag zijn of dit voor 75 ( Boxmeer) of 100 ( Leiden) euro mag zijn. Ik vind dat we niet weer in de fout moeten gaan om de inkomensdiscussie ( grotendeels in de dagzorg) moeten gaan vermengen met het onvermogen van deze overheid om geld van de tweede lijn ( de SEH)  naar de eerste lijn te sluizen. Als er al sprake is van budgettair neutraal dan kan niet de bedoeling zijn dat de eerste lijn het budget van de SEH gaat compenseren.Laten we nu eindelijk eens VWS over de streep trekken . En de NMA, NZa,  de verzekeraars en de ziekenhuizen en ook onze eigen Landelijke Huisartsen Vereniging.  Dit is mijn cri de coeur.

Diverse andere lezers hebben mij ook geattendeerd op het niet valide zijn van het eerste argument. Een lezer, dr Dirk Wijkel,  medisch coördinator van de Stichting Thema te Geldrop vreest Engelse toestanden: Laten we hopen dat de Nederlandse huisartsen en de financieel verantwoordelijken bij NZa en VWS er goed uitkomen en de Nederlandse huisartsen niet het voorbeeld volgen van hun Engelse collega’s. Voor de spoedposten daar worden artsen ingevlogen uit andere landen, bv. Duitsland om de avond-, nacht- en weekeinddiensten te draaien.

Tot zover dit bericht. Op het tiende congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg komt de bekostiging van spoedposten in een aparte workshop aan de orde. Ook plenair krijgt deze grote aandacht. Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de uitgebreide brochure, meld u aan en deel uw ervaringen en kennis met vele anderen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen