NZa: contracten apotheker en zorgverzekeraar verbeterd

Array

De NZa-monitor Extramurale Farmacie geeft zicht op het contracteerproces, de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de extramurale farmaceutische zorg in Nederland.

De monitor extramurale Farmacie laat zien dat het contracteerproces tussen apotheker en zorgverzekeraars is verbeterd: er worden meer aanvullende contracten gesloten, bijvoorbeeld contracten waarin een hoger tarief wordt geboden in ruil voor kwaliteits- en doelmatigheidsafspraken. Het contracteerproces in de farmaceutische zorg komt pas in het eerste kwartaal van het jaar op gang, vooral door de late bekendmaking van de tarieven. De NZa streeft ernaar om de tarieven voor 2011 eerder te publiceren, bij voorkeur in oktober.

De totale kosten van farmaceutische zorg zijn € 4,8 miljard in 2008 en € 4,7 miljard in 2009 . Dit verschil is met name te verklaren door inperking van het verzekerde pakket en daling van prijzen van geneesmiddelen waar een generieke variant van beschikbaar is. Wel is een stijging van de kosten voor dienstverlening te zien, vooral door de tariefsverhoging in verband met de teruggelopen inkoopvoordelen en een verschuiving van het aantal standaardterhandstellingen naar weekterhandstellingen. De NZa onderzoekt de oorzaken van deze verschuiving.
Er zijn op dit moment geen concrete signalen bekend bij de IGZ en NZa dat de kwaliteit van farmaceutische zorg afneemt, bijvoorbeeld als gevolg van het preferentiebeleid. De overdracht van gegevens tussen apotheken verloopt nog niet optimaal.

Voor de consument zijn de kwaliteit van farmaceutische zorg en de kosten ervan nog onvoldoende transparant. De NZa dringt aan op het sneller beschikbaar komen van de metingen van de kwaliteitsindicatoren op het niveau van de individuele zorgaanbieder voor de farmasector.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen