Philips gaat wereldwijd samenwerken met ontwikkelaar zorgcentra

Array

Koninklijke Philips Electronics (AEX: PHI, NYSE: PHG) en SpineMark Corporation, een toonaangevende ontwikkelaar van gespecialiseerde zorgcentra voor wervelkolomaandoeningen, hebben vandaag bekendgemaakt te gaan samenwerken bij de ontwikkeling van dergelijke centra. De eerste zorgcentra voor wervelkolomaandoeningen die uit deze overeenkomst voortkomen, zullen worden gebouwd in Nederland, Spanje en Turkije in het eerste kwartaal van 2011.

In de Spine Centers of Excellence (zorgcentra voor wervelkolomaandoeningen) van SpineMark werken zeer deskundige specialisten, waardoor snel en eenvoudig zorg kan worden geboden voor alles wat met de wervelkolom te maken heeft. De zorgcentra voor wervelkolomaandoeningen hanteren efficiente triage- en zorgbeheersystemen, die helpen om zorgkosten binnen de perken te houden en patienten een compleet zorgtraject te bieden dat diagnostiek, pijnbestrijding, chirurgie en revalidatie omvat. Het resultaat is een zeer efficient en patientgericht zorgaanbod.
Als onderdeel van de overeenkomst draagt Philips bij vanuit zijn competenties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en ontwerp om te komen tot een geïntegreerde oplossing ter verbetering van de medische resultaten. Dit omvat geavanceerde beeldvormingsapparatuur, zoals MRI- en CT-scanners, IT-oplossingen voor zorgtoepassingen om de efficientie van de centra te verhogen en leermiddelen gericht op zorg bij wervelkolomaandoeningen. Daarnaast zal Philips de centra uitrusten met innovatieve verlichtingsoplossingen die zorgen voor een stimulerende werkomgeving en verbetering van de productiviteit, evenals ontwerpoplossingen waarmee de werkstroom voor de medewerkers van de centra wordt gestroomlijnd.

“Een belangrijk deel van de zorg bij wervelkolomaandoeningen is niet-chirurgisch van aard, bijvoorbeeld de diagnostiek, pijnbestrijdende injecties en revalidatie. Dat betekent dat patienten vaak te kampen hebben met lange wachttijden, meerdere doorverwijzingen en daardoor onnodige kosten”, aldus dr. Eric Silfen, Chief Medical Officer bij Philips Healthcare. “Het innovatieve zorgverleningsmodel van SpineMark en onze unieke samenwerking dragen bij aan vereenvoudiging van de zorg bij wervelkolomaandoeningen en zorgen voor een patientvriendelijke omgeving.”

“Omdat vier op de vijf mensen last heeft van rugklachten en er steeds meer aandacht komt voor hoogwaardige en betaalbare zorg, hebben wij geconcludeerd dat er een toenemende wereldwijde behoefte is aan kwaliteitszorg voor wervelkolomaandoeningen”, aldus Marcy Rogers, CEO van SpineMark Corporation. “De samenwerking met Philips geeft ons toegang tot de middelen die nodig zijn om niet alleen het model van onze centra mondiaal te implementeren, maar ook om elk centrum te kunnen beheren. Het is voor het eerst dat een standaardmodel voor zorg bij wervelkolomaandoeningen een wereldwijde toepassing krijgt.”

In Nederland 1,8 miljoen mensen
In Nederland zijn er ongeveer 1,8 miljoen mensen met nek- en rugklachten(1). Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid(2) is het de verwachting dat het absolute aantal personen met nek- en rugklachten met 6,7% zal toenemen tussen 2005 en 2025, op basis van demografische ontwikkelingen. Nek- en rugklachten komen het meest voor in de leeftijdsgroep van 45- tot 65-jarigen. De klachten brengen hoge kosten met zich mee, in 2005 bijvoorbeeld 867,2 miljoen euro, stelt het National Kompas Volksgezondheid. Nek- en rugklachten maken 1,3% uit van de totale kosten voor gezondheidszorg en 20,5% van de kosten voor ziekten aan het bewegingsstelsel, als het National Kompas. In de zorg voor nek- en rugklachten wordt 42% uitgegeven aan ziekenhuiszorg en 39% aan eerstelijnszorg .

(1) Kernrapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2010, RIVM
(2) National Kompas Volksgezondheid, RIVM

Bron: Philips Electronics Nederland B.V.

Recente artikelen