Psychiatrisch consult werknemers effectief

Een psychiatrische consult voor werknemers in de ziektewet vanwege psychische klachten door een consulent psychiater is effectief ten opzichte van gebruikelijke zorg. Na het consult informeert de consulent psychiater de werknemer en de bedrijfsarts over de diagnose en doet een behandelvoorstel dat de bedrijfsarts en de werknemer kunnen uitvoeren.

De psychiater geeft ook advies over terugkeer naar werk, daarbij rekening houdend met de psychische problematiek van de werknemer. Een dergelijk consult leidt tot significant snellere terugkeer naar werk in vergelijking tot de gebruikelijke zorg. Dat is de uitkomst van de BACO trial die door het Trimbos-instituut in samenwerking met Arboned en Arbounie is uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van financiering door het Alladin subisidieprogramma.

Zelfstandig gevestigde psychiaters volgden een training van het Trimbos-instituut in de consultvoering en verslaglegging.

Bij de adviezen werd een stepped care aanpak gevolgd. Ook de bedrijfsartsen kregen een training om de behandeling na het advies te kunnen optimaliseren.

De verslaglegging na het consult aan de bedrijfsarts was schriftelijk en werd in overleg met de werknemer opgesteld. In vergelijking tot gebruikelijke zorg, die meestal bestond uit verwijzing naar een psychotherapeut, verbeterde de psychische gesteldheid van de werknemer evenveel.

Maar de werknemers die een psychiatrisch consult kregen gingen veel sneller aan het werk. Het verschil in tijd tot werkhervatting bedroeg 68 dagen.

Deze bevindingen zijn open access gepubliceerd door Dove Press, dat lid is van het Open Access Initiative, in het tijdschrift Neuropsychiatric Disease and Treatment.

De publicatie is hier in te zien.

Meer informatie: Christina van der Feltz

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen