Merck / MSD lijkt zich in Organon te verslikken

Array

Zelfs ontslag van de Raad van Commissarissen van MSD / Organon maakt de weg voor reorganisatie voor Merck niet vrij
De Amerikaanse farmaceut Merck (in Europa MSD geheten) kan zijn Nederlandse dochter Organon niet ingrijpend saneren zonder toestemming van de Nederlandse commissarissen.Ook kan Merck niet zomaar de raad van commissarissen vervangen.
Omdat Organon ‘structuurvennootschap’ is, heeft Merck te maken met zware beperkingen. Een bedrijf met een structuurregeling is verplicht om een aparte raad van commissarissen in te stellen. De aandeelhouders benoemen de commissarissen, en die benoemen op hun beurt weer de bestuurders. In een ‘verlicht’ structuurregime zijn het de aandeelhouders die de bestuurders benoemen. Organon heeft zo’n verlicht regime, zo meldt het verschillende experts in het Nederlandse vennootschapsrecht aan het FD.Sinds een wijziging van de structuurregeling in oktober 2004 mag de algemene vergadering van aandeelhouders met een absolute meerderheid ‘het vertrouwen opzeggen’ in de Raad van commissarissen. Maar diezelfde aandeelhouder(s) mogen dan niet zelf de nieuwe commissarissen aanstellen. Dat moet de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam dan doen, zo valt in het FD te lezen. Een dergelijk ontslag van de RvC moet een maand van tevoren worden aangemeld bij de ondernemingsraad. En die kan dit voornemen aanvechten bij de rechter. Het begint er meer en meer op te lijken dat weliswaar de Organon-medewerkers een bittere pil slikken maar ook dat Merck zich in Organon verslikt

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen