Cardioloog Breuls geaccrediteerd voor het implanteren van geavanceerde pacemakers

Array

Cardioloog dr. Nico Breuls, werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis, is onlangs door de beroepsvereniging European Society of Cardiology (ESC) geaccrediteerd op het gebied van ‘cardiac pacing and implantable cardiac defibrillators’ (ICD’s). Dit is een hele prestatie: in heel Nederland is volgens de website van de ESC nog maar een beperkt aantal cardiologen in het bezit van deze accreditatie.

Een ICD is een pacemaker die ernstige, snelle hartritmestoornissen detecteert en in zo’n geval direct een inwendige elektroshock kan toedienen om het hart van de patient weer normaal op gang te brengen. Cardiologen die ICD’s en andere zeer geavanceerde pacemakers implanteren, moeten volgens de geldende Nederlandse en Europese richtlijnen beschikken over aantoonbare kennis en vaardigheid op dit gebied, om de veiligheid en kwaliteit voor de patienten te waarborgen.

Om de hierbij behorende accreditatie te verkrijgen, moet allereerst een theoretisch examen worden afgelegd. Daarnaast moet worden aangetoond dat de arts een substantieel aantal implantaties heeft uitgevoerd, waarbij de Nederlandse eisen weer hoger zijn dan die in het buitenland. Tenslotte moeten aanbevelingsbrieven worden getoond waaruit blijkt dat de arts zelfstandig in staat is een dergelijke procedure veilig en adequaat te verrichten.

De genoemde ingrepen verricht dr. Breuls op dit moment nog niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar wel bij patienten van het Albert Schweitzer ziekenhuis die daarvoor naar het Vlietland ziekenhuis in Schiedam afreizen. Dit ziekenhuis heeft een vergunning voor het implanteren van ICD’s.
Een voorwaarde hiervoor is dat minstens drie geaccrediteerde cardiologen aan de kliniek verbonden zijn. Om aan deze eis te voldoen, werken regionale ziekenhuizen veelal met elkaar samen: voor het Vlietland ziekenhuis is Breuls dan ook één van de drie.
Academische centra verrichten de ingreep ook wel zonder dat zij strikt genomen aan de eisen voldoen, maar daar staat tegenover dat juist zij zeer veel ervaring in huis hebben.

Naar verwachting behaalt cardioloog dr. Ewout-Jan van den Bos van het Albert Schweitzer ziekenhuis binnenkort ook zijn volledige accreditatie, waardoor de betreffende ingrepen binnen afzienbare tijd mogelijk in Dordrecht kunnen worden uitgevoerd.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft overigens wel al jarenlang veel ervaring met de standaard (biventriculaire) pacemakers, die worden gebruikt bij patienten met ernstig hartfalen.

Bron: ASZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen