Hulp bij stoppen met roken voortaan vergoed

Organisaties in de gezondheidszorg, de publieke gezondheidszorg, gezondheidsfondsen en zorgprofessionals feliciteren Minister Klink met de vergoeding van stoppen-met-rokenprogamma’s. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het preventiebeleid van de minister.

Bewezen effectief
Driekwart van de rokers wil stoppen met roken. De meeste mensen gebruiken daarbij geen ondersteuning terwijl die juist bewezen effectief is. Vergoeding van stoppen met roken leidt tot meer gebruik van deze ondersteuning en daardoor succesvollere stoppogingen. Stoppen-met-rokenondersteuning is daarnaast (zeer) kosteneffectief. Met deze maatregel zal flinke gezondheidswinst te behalen zijn en is de eerste stap naar verzekerde preventie een feit.

Van zorgverzekering naar gezondheidsverzekering
Het is al een oude spreuk, maar voorkomen is inderdaad beter dan genezen. Het behandelen van ziekten staat centraal in de zorg. “We moeten echt anders gaan denken – gericht op het voorkomen dat mensen een zorgvraag krijgen” aldus Niek Klazinga, voorzitter van de Nederlandse Public Health Federatie: “De zorgverzekering moet een gezondheidsverzekering worden”.

Roken is een verslaving
Vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma’s heeft ook andere effecten zoals de erkenning dat roken een verslaving is die behandeld moet worden. Driekwart van de rokers geeft aan (ooit) te willen stoppen met roken. “Aangezien in lage welstandsgroepen vaker wordt gerookt dan in hogere welstandgroepen, is vergoeding ook belangrijk om de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in te dammen” aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. Er is geen financiele drempel meer om een stoppoging met effectief bewezen ondersteuning te ondernemen.

Saves money, saves lives
Obama ging minister Klink al voor als het gaat om het juist nu investeren in de gezondheidszorg. Hij stelde in zijn pleidooi voor een ander zorgverzekeringsstelsel al dat investeren in preventie rendement oplevert: ‘it makes sense, it saves money and it saves lives’. Het opnemen van stoppen-met-rokenprogramma’s in de basisverzekering past helemaal in dit plaatje maar ook in het beleid van minister Klink gericht op het voorkómen dat mensen ziek worden. Een gezonde bevolking zal immers uiteindelijk leiden tot een gezondere economie.

Standpunt KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding is erg content met het besluit van de minister. Met dit besluit zullen rokers gemakkelijker de keuze maken om te stoppen met roken. Opname van stoppen-met-roken-ondersteuning in het basispakket en zal een flinke bijdrage leveren aan de volksgezondheid van Nederland.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen