Zelfmoord op spoor moet met 5 procent omlaag

Array

Spoorbeheerder ProRail wil het aantal zelfdodingen op het spoor de komende vier jaar terugbrengen met 5 procent. Een woordvoerder heeft een bericht daarover in het vakblad Psy zondag bevestigd.

Het aantal zelfdodingen in Nederland is volgens recente cijfers van het CBS vorig jaar gestegen. In 2008 maakten 1435 mensen een eind aan hun leven. Vorig jaar steeg dat aantal met negentig gevallen tot 1525.
Volgens ProRail leert de ervaring dat ongeveer de helft van het aantal suïcides wordt gepleegd door mensen die in behandeling zijn bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, of daar in behandeling zijn geweest.

De spoorbeheerder wil samen met de psychiatrische inrichtingen maatregelen nemen om het aantal zelfdodingen naar beneden te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door in de buurt van psychiatrische inrichtingen hekken te plaatsen rond het spoor.

In Eindhoven is daarmee al een proef gedaan die succes gehad lijkt te hebben. Het idee bestaat ook om treinmachinisten in contact te brengen met psychiatrisch patienten die suïcidaal zijn.
De machinisten zouden dan kunnen vertellen over de trauma’s die ze oplopen als ze meemaken dat mensen zich voor hun trein werpen. Deskundigen hopen dat deze gesprekken mensen met zelfmoordplannen wakker schudden.

Uit de cijfers blijkt dat vooral jongens tot negentien jaar een eind aan hun leven maken en mannen tussen de veertig en zestig jaar.
Hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit in Amsterdam sluit in het artikel niet uit dat de stijging van het aantal zelfdodingen in 2009 te maken heeft met de economische recessie. Maar hij zegt dat de stijging ook toeval kan zijn.
In vergelijking met andere Europese landen komt zelfmoord door voor een trein te springen in Nederland relatief vaak voor. 12 procent van het aantal zelfdodingen vindt plaats op het spoor. In Duitsland en Zweden ligt dat percentage bijvoorbeeld ongeveer de helft lager.

ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen