Reactie kritiek Stichting Hartpatiënten op 24 uur dotteren in het JBZ

Array

De Stichting Hartpatienten heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het feit dat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis dotterbehandelingen bij acute hartinfarcten plaatsvinden. In haar ogen dient dit in een hartcentrum te gebeuren, waar ook hartchirurgen aanwezig zijn. Deze bezorgdheid is echter niet nodig. Bij acute hartinfarcten vinden zelden tot nooit hartoperaties plaats omdat de conditie van de patient dat over het algemeen niet toelaat. Bij een acuut hartinfarct gaat het erom de afsluiting van de kransslagader zo spoedig mogelijk op te heffen en dat gebeurt door middel van een dotterbehandeling.
112
Bij een acute hartaanval wordt de huisarts of 112 gebeld. Het ambulancepersoneel maakt dan een hartfilmpje en kan op basis daarvan bepalen of sprake is een bloedpropje in de kransslagader, waarvoor een spoeddotterbehandeling noodzakelijk is. In zo’n geval is het van belang om zo snel mogelijk in het dichtstbijzijnde ziekenhuis de afsluiting op te heffen. Voor patienten uit ‘s-Hertogenbosch en omstreken is dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De ziekenhuizen in Eindhoven of Utrecht liggen op ruim een half uur, drie kwartier afstand. In die tijd kan de toestand van de patient dusdanig verslechteren dat deze komt te overlijden.

Complicatie
De interventiecardiologen hebben een langjarige ervaring met dotteren. Sinds twee jaar voeren zij dotterbehandelingen uit in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Inmiddels hebben zij ruim 1000 patienten behandeld, waarbij slechts één keer een complicatie is opgetreden. Dit was bij een geplande dotterbehandeling waarvoor een operatie nodig bleek te zijn. De patient is toen gestabiliseerd – een ballonpomp heeft de hartfunctie tijdelijk ondersteund  – en onder begeleiding van de cardioloog naar Utrecht vervoerd. De patient maakt het sindsdien goed.

Veilig
Een ziekenhuis moet aan strenge eisen voldoen om dotterbehandelingen te mogen uitvoeren. Zo moeten er ervaren interventiecardiologen aanwezig zijn, die de behandeling een minimaal aantal keren per jaar moeten uitvoeren. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis voldoet ruimschoots aan deze eisen, waardoor het ministerie de vergunning om te mogen dotteren in 2008 heeft verleend. De uitbreiding van spoeddotters naar zeven dagen per week, 24 uur per dag is een service aan de patienten in de regio die zich in het Jeroen Bosch Ziekenhuis volstrekt veilig kunnen voelen.

Recente artikelen