‘Eczeem in peutertijd leidt tot psychische problemen’

Array

Kun je gek worden van de jeuk? Onderzoekers van het Helmholtz Zentrum München hebben ontdekt dat eczeem bij jonge kinderen de geestelijke gezondheid later in het leven kan beïnvloeden. Kinderen die tijdens hun eerste twee levensjaren aan eczeem leden, hebben vaker psychische problemen op hun 10e jaar, dan leeftijdsgenootjes die nooit last hebben gehad van deze ziekte.

Bij kinderen waar de eczeem langer aanhield, was de kans op psychische problemen nog groter dan bij kinderen waarbij de eczeem na de eerste twee jaar verdwenen was. In de GINI-plus studie werden bijna 6000 Duitse kinderen op 10-jarige leeftijd onderzocht op hun geestelijke gezondheid. Ook werd informatie verzameld over hun familiegeschiedenis en dagelijks leven. Er werd vooral gelet op ziekten, zoals eczeem, astma en allergische rhinitis, stresstolerantie en gedragsafwijkingen.

Eczeem
Eczeem is een niet besmettelijke huidziekte, die gekenmerkt wordt door schilferige jeukende uitslag. Het is de meest voorkomende huidziekte bij kinderen en jongvolwassenen. De ziekte veroorzaakt vaak andere secundaire symptomen, zoals slaapstoornissen, en kinderen met eczeem hebben vaker last van hooikoorts en allergische astma.

De onderzoekers denken dat vooral de secundaire symptomen een langetermijneffect op de emoties van de kinderen hebben. Zij raden daarom aan om in de medische dossiers van kinderen vast te leggen dat ze eczeem hebben. Dit als een mogelijke risicofactor voor latere psychische problemen. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Bron: Medical News Today
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen