Lange termijn effecten van glutaminesuppletie bij premature pasgeborenen

Array

Annelies van Zwol onderzocht de lange-termijneffecten van het extra toedienen van glutamine in de periode na de geboorte bij premature pasgeborenen. Glutamine heeft een positief invloed op het voorkomen van infecties. Op de leeftijd van één en zes jaar ontdekte zij dat kinderen minder vaak eczeem ontwikkelden na glutaminesuppletie in de vroege fase.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 2000 kinderen geboren na een zwangerschapsduur van 32 weken of minder. Deze kinderen (prematuren) hebben een verhoogd risico op complicaties op korte en lange termijn. In de afgelopen decennia is er veel vooruitgang geboekt in de zorg voor deze kwetsbare groep kinderen waardoor de overlevingkansen zijn toegenomen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de korte-termijnuitkomsten bij deze kinderen. Op de lange termijn hebben deze kinderen een verhoogde kans op aandoeningen zoals geestelijke – en lichamelijke handicaps, gedragsproblemen, longproblemen en infecties. Om deze reden is het uitvoeren van lange-termijnonderzoek ook van essentieel belang.

Glutamine is een aminozuur, een bouwstof voor eiwitten. Van glutamine is bekend dat het kan fungeren als brandstof voor sneldelende cellen zoals cellen van het maagdarmstelsel en het immuunsysteem. In de periode na de geboorte heeft glutaminesuppletie mogelijk een gunstig effect op het voorkomen ernstige infecties.

Van Zwol ontdekte bij de onderzochte kinderen geen effect op de cytokinerepons (immuunrespons), maar wel dat kinderen met allergische symptomen minder frequent een Bifidobacterie in de ontlasting hadden dan kinderen zonder allergische symptomen. Als laatste signaleerde Van Zwol op de leeftijd van twee jaar dat kinderen na een vroege infectie een lagere score hadden op de mentale schaal van de Bayley Scales of Infant Development (BSID-II).

Het volledige preofschrift is te downloaden via VU-dare

Startdatum: 08-09-2010
Tijd: 13.45
Locatie: Aula
Titel: Glutamine-enriched enteral nutrition in very low birth weight infants, six years of follow-up
Spreker: A. van Zwol
Promotor: prof.dr. W.P.F. Fetter
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen