Kauwgom na de operatie in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Array

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die na een operatie kauwgom kauwen zich sneller beter voelen. Daarom biedt Ziekenhuis Gelderse Vallei als proef haar patienten na een buik- of heupoperatie kauwgom aan. Tijdens de proef wordt bekeken of patienten hierbij baat hebben. Dit wordt onderzocht in samenwerking met de universiteit van Wageningen.

Patienten die tussen 13 september en 11 oktober 2010 een buik- of heupoperatie ondergaan, wordt gevraagd of zij mee willen doen aan de proef. Als zij dit willen, krijgen zij na de operatie zes keer per dag kauwgom aangeboden.

In diverse wetenschappelijke onderzoeken is het kauwen van kauwgom goed gebleken. Het bevordert de spijsvertering: darmen komen sneller beter op gang, eventuele misselijkheid wordt minder en patienten krijgen daardoor waarschijnlijk eerder trek en voelen zich sneller beter. Het effect komt doordat kauwgom de afscheiding van speeksel en maag- en darmhormonen verhoogt.

Na een buik- of heupoperatie mag de patient kiezen uit kauwgom in de smaken pepermunt en/of fruit. De patient mag zelf bepalen hoelang de kauwgom wordt gekauwd. De patient hoeft hiervoor niets extra’s te doen en er worden geen extra metingen gedaan. Het doel is te achterhalen of de kauwgom werkt, dus verschillen in misselijkheid na de operatie en eventuele darmklachten worden bekeken. Ook wordt nagevraagd of patienten de ‘kauwgomservice’ na de operatie waarderen. Als de proef positief uitpakt, krijgen alle patienten na een operatie de kauwgom aangeboden. Tijdens het verpleegkundig preoperatieve spreekuur licht de verpleegkundige de patient hierover in en kan deze aangeven of hij wil mee doen aan de proef.

Bron: ZGV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen