Correctie: huisarts krijgt 80 en geen 100 euro

Array

Onlangs berichtte ik   dat de spoedposten in Nederland wankelen. Klik hier voor dit bericht. Ik gaf aan dat ik aarzeling had het tarief voor dienstdoende huisartsen te verhogen naar 100 euro per uur zoals in Leiden zou plaats vinden. Later  reageerden enkele lezers: ik had ten onrechte aarzelingen. Fred van der Loo is directeur van de betrokken huisartsenposten in Leiden.

Hij mailt over de 80 en 100 euro: Een aanzienlijk deel van dat geld gaat op aan het inhuren van waarnemers omdat de zittende huisartsen met elkaar niet in staat zijn op deze extra post te bemensen. Om toch aan voldoende huisartsencapaciteit te komen maken wij gebruik van twee bemiddelingsbureaus. Deze bureaus leveren de waarnemers. Wij sluiten contracten af met het bureau en betalen daarvoor een uurprijs waarbij in die prijs ook de kosten voor de bemiddeling zit. Deze prijs ligt echter rond de 80 euro en ligt daarmee beneden de in veel artikelen genoemde 100 euro.

Helaas is dat bedrag zonder ons weten de wereld in gebracht. Dat heeft geleid tot veel oneigenlijke discussies over de hoogte van het honorarium en over het al dan niet graaien door huisartsen.

Op het tiende congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg op 17 september te Putten komt de bekostiging van spoedposten in een aparte workshop aan de orde. Ook plenair krijgt deze grote aandacht. Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de uitgebreide brochure, meld u aan en deel u ervaringen en kennis met vele anderen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen