Brief aan Kamer: maatregelen ongewenst vanwege gevolgen

Array

Twee door de Tweede Kamer voorgestelde maatregelen om de kosten van geneesmiddelen terug te dringen spannen het paard achter de wagen. Ze leiden tot onvoorziene en ongewenste gevolgen voor patienten en zorgverleners en tot hoge administratieve kosten. Volgende week debatteert de Tweede Kamer hierover.
Vlak voor het zomerreces heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de minister van VWS wordt gevraagd het zogeheten Geneesmiddelen Vergoedingensysteem te herberekenen en de kosten voor bepaalde geneesmiddelen (TFN-alfaremmers) op een andere wijze te financieren.
Deze technische ingrepen hebben echter nogal wat gevolgen voor patienten, doktoren en apothekers. Daarom pleit Nefarma er bij de Kamer voor de maatregelen te heroverwegen.

De effecten van de maatregelen zijn onder meer dat een groot aantal chronisch patienten zal moeten gaan bijbetalen voor hun geneesmiddelen. Omzetten naar andere geneesmiddelen om zo bijbetaling te voorkomen, leidt tot extra druk op huisartsen, medisch specialisten en apotheken.
Chronische, veelal oudere patientengebruiken vaak meer dan één geneesmiddel. Voor deze groep betekent wisselen van medicijnen vaak een suboptimale behandeling: de verschillende middelen werken op elkaar in en er moet opnieuw worden gezocht naar een goed evenwicht.
Hiervoor zullen zij vaker terug moeten gaan naar huisarts of medisch specialist.

Afgezien van deze zorginhoudelijke bezwaren, wijst Nefarma er op dat de maatregelen indruisen tegen het kabinetsbeleid. Dat is juist gericht op minder regels in de zorg en meer doelmatigheid door meer verantwoordelijkheid te leggen bij de ‘veldpartijen’ zoals zorgverzekeraars en leveranciers van geneesmiddelen.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen