FNV Zelfstandigen enthousiast over AWBZ-plan Minister Klink

FNV Zelfstandigen ziet nieuwe kansen voor zelfstandige zorg professionals
FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp’ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, is enthousiast over het AWBZ-plan dat demissionair Minister Klink onlangs heeft aangekondigd. In het AWBZ-plan geeft Klink aan dat zelfstandige zorgverleners vanaf 2012 zonder tussenkomst van een zorginstelling contracten kunnen afsluiten met een zorgkantoor.

Sinds 2008 bestaat er een discussie over de vraag of AWBZ-zorg-in-natura door een zelfstandige kan worden geleverd. De inzet van een zzp`er in de zorg kan worden gefinancierd via drie regelingen: de AWBZ, PGB en door een particulier. Er is echter een probleem bij de AWBZ-zorg-in-natura. Aangezien deze zorg wordt verstrekt door een instelling, is er een discussie ontstaan of iemand die alleen voor een instelling werkt zelfstandige kan zijn of niet. Daarnaast speelt ook de discussie of een zorginstelling de rol van bemiddelaar kan hebben. FNV Zelfstandigen pleit al jaren voor een een protocol dat de status van zelfstandigen in de zorg snel regelt, en is van mening dat de Belastingdienst moet stoppen met het tweesporenbeleid rond de zorgwerkzaamheden van zzp`ers.

“Het is essentieel dat de zelfstandige zorgprofessional gezien wordt als de aanbieder van zorg en degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg en de dienstverlening. Daarom is het goed nieuws dat de zelfstandige zorgprofessional, zoals Klink nu voorstelt, zelf een overeenkomst kan afsluiten met het zorgkantoor,” aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen.”

Bron: FNV Zelfstandigen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen