Toolkit ‘Kind en Trauma’ wordt landelijk verstuurd

Array

Gemiddeld één op de zeven basisschoolkinderen heeft een schokkende gebeurtenis meegemaakt. Dat kan een ernstig auto-ongeluk zijn, het plotselinge verlies van een broertje of zusje, geweld of een andere bedreigende situatie. Hoe kun je een kind ondersteunen na trauma? Veel leerkrachten hebben behoefte aan deze kennis. Psycholoog Eva Alisic van het UMC Utrecht heeft samen met leerkrachten de toolkit ‘Kind en Trauma’ ontworpen. Het eerste exemplaar is vandaag aangeboden aan een basisschool te Nieuwegein.

Veel kinderen hebben kort na een schokkende gebeurtenis last van stressklachten, zowel thuis als op school. Ze zijn bijvoorbeeld snel geïrriteerd, trekken zich terug en kunnen zich moeilijk concentreren. Dat is normaal: meestal gaat het na een paar weken weer beter. Soms houden de klachten echter lange tijd aan of spelen ze pas maanden na de gebeurtenis op. Het is voor een leerkracht dan lastig om in te schatten welke ondersteuning een kind nodig heeft. Ook is de ervaring van het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren dat ouders vaak niet weten dat er gespecialiseerde hulp beschikbaar is na trauma. Leerkrachten kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

Leerkrachten voelen zich vaak onzeker over wat ze kunnen of moeten doen na een trauma. Er was tot nu toe geen toegankelijke informatie voor hen beschikbaar. De Toolkit Kind en Trauma – bestaande uit een website en een boekje – biedt achtergrondinformatie, praktische tips om kinderen te ondersteunen en gegevens van gespecialiseerde instanties. Eva Alisic vertelt dat leerkrachten zelf de vorm van het materiaal hebben gekozen: “Het had ook een workshop kunnen zijn. Ons team heeft nauw samengewerkt met leerkrachten om ervoor te zorgen dat het materiaal aanspreekt.” De toolkit wordt deze maand naar alle basisscholen in Nederland verstuurd.

De Toolkit Kind en Trauma is ontwikkeld met subsidies van Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en Fonds Slachtofferhulp. Meer informatie over de toolkit is te vinden op www.kind-en-trauma.nl.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen