Verbetering zorg na verkrachting gewenst

Array

Internationaal congres over seksueel geweld
Het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC Utrecht heeft ondervonden dat het voor slachtoffers van eenmalig seksueel geweld vaak onduidelijk is wat ze kunnen doen na een verkrachting. Daarnaast blijken binnen de samenwerking tussen politie, artsen en hulpverleners knelpunten te bestaan, die om een oplossing vragen. Ook ontbreekt in het Nederlandse systeem een case-manager, die moeilijkheden kan signaleren en het contact met het slachtoffer kan onderhouden. In de regio Utrecht is inmiddels een start gemaakt om in multidisciplinair verband aan verbetering van de al goede samenwerking te werken. Met als doel het slachtoffer minimaal te belasten en optimale hulp te bieden.

De omvang van de problematiek is niet gering, want twaalf procent van de Nederlandse vrouwen heeft ooit een verkrachting meegemaakt (bron: Rutgers Nisso Groep, 2009). Het Psychotraumacentrum biedt opvang en behandeling na eenmalig seksueel geweld aan jongeren t/m 25 jaar en hun ouders. Wekelijks melden zich er twee nieuwe slachtoffers van een aanranding of verkrachting; voornamelijk meisjes en jonge vrouwen die gemiddeld een jaar zwegen voordat ze professionele hulp gingen zoeken. Een derde werd belaagd door een onbekende dader. “De meerderheid heeft een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), dat duidt op problemen met de verwerking”, aldus Iva Bicanic, psycholoog binnen het Psychotraumacentrum. Het centrum ontwikkelde een profiel van deze groep alsook een behandeling om PTSS te verminderen.

Verbetering in de efficientie van de huidige samenwerking tussen artsen, politie en hulpverleners komt direct ten goede aan de slachtoffers. Daarom organiseert het Psychotraumacentrum op 30 september en op 1 en 2 oktober een internationale conferentie over seksueel geweld: ‘The 2nd International Conference on the Survivors of Rape’. Tijdens deze conferentie zullen Nederlandse en internationale sprekers hun onderzoeksresultaten en klinische ervaringen op het gebied van seksueel geweld presenteren aan de betrokken disciplines.

Meer informatie op http://www.umcutrecht.nl/subsite/conferenceonrape

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen