Politiek moet handen ineen slaan

Array

De departementen van VWS, EZ en OC en W moeten de handen ineen slaan om de ontwikkeling van technologische kennis en het bijbehorende onderzoek voor ons land te behouden. Dat is ook voor patienten van groot belang. Er is niet één duidelijke factor die Nederland voor de internationale farmaceutische bedrijven minder interessant maakt, het gaat om een optelsom.
Dat zegt Nefarma in een reactie op de jongste ontwikkelingen rond farmaceutische bedrijven in ons land. Hoewel het voorgenomen besluit van Abbott om onderzoek en ontwikkeling in Weesp te beeindigen gebaseerd is op bedrijfsinterne afwegingen, is het besluit wel een aderlating voor het farmaceutisch onderzoek in ons land. Dat treft ook de patientenzorg.

Gecoördineerd overheidsbeleid is nodig wil Nederland op het vlak van biotechnologie, life sciences en gezondheidsinnovatie wereldwijd speler van betekenis blijven. Op verschillende fronten dienen hindernissen te worden geslecht. Publiek-private samenwerkingsvormen vergen termijnen die langer duren dan één kabinetsperiode, onnodige bureaucratische procedures voor goedkeuring van onderzoek moeten verdwijnen en nieuwe geneesmiddelen moeten veel sneller beschikbaar komen voor patienten.
Een belangrijke verbetering zou zijn als de grote vertragingen bij de besluitvorming over vergoeding van nieuwe geneesmiddelen tot het verleden zouden behoren. Het College voor Zorgverzekeringen overschrijdt de beoordelingstermijnen steeds verder.

“Nederland is nog lang niet afgeschreven als interessant land voor (bio)farmaceutisch onderzoek”, aldus Nefarma-directeur Dutrée, “maar het behoud van een goed klimaat is geen vanzelfsprekendheid. Het is juist de uitdaging voor het nieuwe kabinet om de grote potenties van ons land tot wasdom te laten komen. Dat begint met erkenning van het belang ervan met bijbehorende coördinatie van activiteiten. Dus van onderzoek en ontwikkeling tot en met vergoeding.”

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen