Zorgverleners kunnen leren patiënten te motiveren

Array

Woensdag 29 september verschijnt het nieuwe boek van Pauline Dekker en Wanda de Kanter:

‘Motiveren kun je leren’
met illustraties van Marnix Rueb

Zorgverleners worstelen vaak met patienten die hun gezondheidsklachten te wijten hebben aan hun eigen gedrag. Ze roken, eten te veel, bewegen te weinig. Dat weet de patient, maar hoe krijg je hem zover dat hij zijn gedrag verandert? Hoe begin je erover zonder dat je ruzie krijgt?
Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter leggen in dit boek uit hoe het motiverende gesprek werkt, ofwel motivational interviewing (MI). MI is een bewezen effectieve methode om anderen aan te zetten tot een  gedragsverandering. Met deze methode, die in de spreekkamer weinig tijd kost, boeken de auteurs zelf op de polikliniek veel succes. Door de juiste vragen te stellen, voelt de patient zich serieus genomen, maar wordt hij ook geconfronteerd met de gedachtekronkels waarmee hij zijn ongezonde gedrag probeert goed te praten.
De auteurs bieden hun nieuwe boek aan op woensdag 29 september aan de bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk Marianne Acampo. Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt er in het RKZ een minisymposium plaats over verslavingen (alcohol, cannabis, obesitas) en bariatische chirurgie. Aanvang symposium 15.15. Aanvang boekpresentatie 18.00. Toegang gratis. Rode Kruis Ziekenhuis, Vondellaan 13. 1942 LE Beverwijk

Pauline Dekker en Wanda de Kanter werken in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk, dat voor longziekten in de Nederlandse top 5 staat. Ze hielpen al duizenden patienten van het roken af. De auteurs waren de hoofdpersonen in de AVRO-serie ‘Onder Specialisten’.

Motiveren kun je leren
Pauline Dekker en Wanda de Kanter
Met illustraties van Marnix Rueb
Paperback, 176 pagina’s, full colour
Uitgeverij Thoeris, Amsterdam
Motiveren kun je leren
Motiveren kun je leren
Pauline Dekker & Kanter, W. de

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen