Australische zorginnovaties interessant voor Nederland

Array

In Australie komen vier zorginnovaties op die voor Nederland interessant zijn. Ten eerste zijn er 36 eerstelijnsklinieken gestart met een breed aanbod van eerstelijnszorg, medische specialistische spreekuren en eerstelijns GGz. Ze heten in Australie superclinics. Ze staan in Nederland bekend als anderhalfde lijnszorg. De tweede groep innovaties staat bekend onder de naam Headspace. Onder deze naam bieden huisartsen geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg aan jongeren aan. Zij doen dat samen met maatschappelijk werkers en psychologen. Bij voorkeur in een apart gebouw met de uitstraling van een jeugdhuis. De derde groep innovaties betreft telezorg. Dat heet in Australie in computer based treatment.

De eerstelijn biedt telezorg aan ver weg wonende patienten aan met angststoornissen en depressie. De vierde innovaties betreffen zorg aan minderheidsgroepen. Dat zijn in Australie voor de Aboriginals. Zij blijken onvoldoende de weg te vinden in de reguliere zorg en behoefte aan artsen en andere professionals die hun cultuur en omstandigheden kennen.

Al deze informatie kreeg ik op dinsdag 14 september van mijn collega David Perkins die bij de University of Sydney werkt. Hij is daar veel betrokken bij zorginnovaties op het terrein van geestelijke en maatschappelijke gezondheidszorg. Hij verbleef twee dagen in Utrecht en wisselde veel informatie uit met onder andere ondergetekende. Wilt u met hem corresponderen? Stuur dan een mail naar mijn secretaresse Annet Esser op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen