Nationale pijnmeting voor chronische pijnpatiënten

Array

Vandaag start het Pijnbehandelcentrum van het Erasmus MC o.l.v. Prof. Dr. Frank Huygen (anesthesioloog-pijnspecialist) en Dr. Kees Vos (huisarts) de Nationale Pijnmeting. Mensen met chronische pijn – 20% van de Nederlanders – worden opgeroepen mee te doen aan een pijnmeting op de website www.mijnpijn.nl. Daar wordt gevraagd naar de aard en ernst van de chronische pijn, welke hulp men heeft gezocht en gekregen, wat de invloed is van pijn op het dagelijks leven en wat men vindt van de huidige zorg. Met deze input verwachten Huygen en Vos een inventarisatie te kunnen maken van (onnodig) patientenleed en de huidige ´spaghetti-diagnostiek´ in Nederland, waarbij patienten van de ene naar de andere behandelaar gaan. De Nationale Pijnmeting is bedoeld voor iedereen met chronische pijn en wordt ondersteund door  de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, Medisch Spectrum Twente, de Universiteit van Twente en diverse patientenorganisaties. De pijnmeting is financieel mogelijk gemaakt door farmaceutisch bedrijf Pfizer bv.

“Chronische pijn wordt niet gezien als een ziekte, en de aanpak kan sterk verbeteren. Maar liefst 1 op de 5 huisartsenbezoeken heeft met chronische pijn te maken. Dan kun je je voorstellen dat er grote behoefte is aan goede diagnostiek, doorverwijzing en behandeling om de patient op tijd te voorzien van de juiste zorg. We horen vaak van patienten en hun organisaties dat ze van de ene behandelaar naar de andere gaan (spaghetti-diagnostiek) of bij de huisarts al hun zoektocht staken. Dat willen we nu graag in kaart brengen”, aldus Kees Vos, huisarts en docent huisartsengeneeskunde aan het Erasmus MC.

Volgens Frank Huygen, pijnspecialist in het Erasmus MC, is Nederland toe aan verandering van management van chronische pijn. “We weten dat 20% van de Nederlanders leeft met chronische pijn . Dat levert naast persoonlijk leed ook hoge kosten op voor de zorg en voor de maatschappij. Er is weinig onderzoek gedaan naar welke zorg deze patienten krijgen, de kwaliteit en consequenties ervan. Patienten en artsen weten ook te weinig over de diverse soorten chronische pijn en de nieuwe behandelingsmogelijkheden. Kortom, niet alleen de patient, ook de zorg en de maatschappij hebben baat bij effectief pijnmanagement”, aldus Huygen.

De (anonieme) Nationale Pijnmeting wordt gehouden van 27 september tot 1 november op de website www.mijnpijn.nl. Het maakt onderdeel uit van een Europese campagne voor beter pijnmanagement die wordt gevoerd door artsen, patientenorganisaties en mogelijk gemaakt wordt door Pfizer bv. Op de website is ook een Europese petitie te vinden, waarin men pleit voor beter pijnmanagement.

Meer informatie is te vinden op www.mijnpijn.nl.

Recente artikelen