EMA adviseert schorsing Octagam

Array

De CHMP, het wetenschappelijke comit van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft de Europese Commissie geadviseerd de handelsvergunningen voor Octagam (humaan normaal immunoglobuline voor intraveneuze toediening) te schorsen in Europa.

Reden voor de schorsing is een stijging van meldingen van trombo-embolische reacties waaronder beroerte, myocardinfarct en pulmonaire embolie bij patienten die dit geneesmiddel gebruikten. Deze stijging hangt mogelijk samen met problemen in het productieproces.

Alle op de markt zijnde Octagam producten in Europa worden teruggeroepen. In Nederland gaat het om Octagam 5% (RVG 18396 ) en Octagam 10% (RVG 104459).

Octagam is een oplossing voor infusie die gebruikt wordt om het immuunsysteem te versterken en het risico voor infecties bij patienten met een verminderd immuunsysteem te verkleinen, inclusief patienten met primaire immuunziekten en kinderen met AIDS. Dit geneesmiddel wordt ook gebruikt bij mensen met andere immuunziekten zoals idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) en bij patienten die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft tot op heden pas een melding over Octogam ontvangen. Het betrof hier een melding van een anafylactische reactie.

Zie voor meer informatie:

Bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

EMA Press Release: European Medicines Agency recommends suspension of Octagam in all EU Member States

Questions and answers on the suspension of the marketing authorisations for Octagam (human normal immunoglobulin 5% and 10%)

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen