Wet bevolkingsonderzoek: methoden van borstcompressie bij de screening op borstkanker

Array

In het kader van de Wet op het be­vol­kings­on­der­zoek (WBO) bracht de Com­mis­sie WBO van de raad op 22 sep­tem­ber 2010 een po­si­tief advies uit aan de mi­nis­ter van VWS over een ver­gun­ning­aan­vraag van de uit­voe­ren­de or­ga­ni­sa­ties, Be­vol­kings­on­der­zoek Oost te En­sche­de, in sa­men­wer­king met het Lan­de­lijk Re­fe­ren­tie­cen­trum voor Be­vol­kings­on­der­zoek (LRCB) te Nij­me­gen. Het betreft een we­ten­schap­pe­lijk ver­ge­lij­kend on­der­zoek binnen het lopende be­vol­kings­on­der­zoek naar borst­kan­ker.

Om een goede borst­fo­to te kunnen maken moet de borst eerst flink worden sa­men­ge­drukt (borst­com­pres­sie). Dit wordt door de vrouwen vaak als on­aan­ge­naam of zelfs pijn­lijk ervaren. Mo­men­teel zijn twee ver­schil­len­de me­tho­den voor borst­com­pres­sie gang­baar: de stan­daard, zo­ge­noem­de niet-​flexi­be­le, methode en de nieuwe, zo­ge­noem­de flexi­be­le, FAST (Fully Au­to­ma­tic Self-​ad­jus­ting Tilt) methode. De fa­bri­kant van de flexi­be­le methode claimt dat deze com­for­ta­be­ler zou zijn, maar vanuit de prak­tijk komen te­gen­strij­di­ge sig­na­len. Het we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek, waarbij deel­ne­men­de vrouwen één extra foto on­der­gaan, richt zich op de pijn­be­le­ving, de fo­to­kwa­li­teit en de stra­lings­be­las­ting. De con­clu­sies kunnen directe ge­vol­gen hebben voor de uit­voe­ring van het be­vol­kings­on­der­zoek. Mede daarom on­der­hou­den de on­der­zoe­kers contact met het Centrum voor Be­vol­kings­on­der­zoek (CvB) van het Rijks­in­sti­tuut voor Volks­ge­zond­heid en Milieu (RIVM) dat de be­vol­kings­on­der­zoe­ken en scree­nin­gen coördi­neert en re­gis­seert in op­dracht van het mi­nis­te­rie van VWS.

Bron: GR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen