Rechtbank: CZ mag lijst niet publiceren

Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.
De Tilburgse zorgverzekeraar CZ mag de komende week geen lijst bekendmaken met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdagavond bepaald in het kort geding dat de Vereniging van Samenwerkende Ziekenhuizen (VSZ) had aangespannen tegen de Tilburgse zorgverzekeraar.
Ook een gedeeltelijke lijst, met alleen de ziekenhuizen die daarvoor toestemming hebben gegeven, mag niet openbaar worden.
De komende week krijgen de ziekenhuizen en CZ de tijd om met elkaar te overleggen over de voorwaarden waaronder zo’n lijst toch openbaar kan worden gemaakt. Als ze er niet uitkomen buigt de rechter zich opnieuw over de zaak.
‘Gebrekkig onderbouwd’
De Vereniging van Samenwerkende Ziekenhuizen eiste dat CZ de lijst met ‘slechte’ ziekenhuizen zou opschorten, omdat die insinuerend en gebrekkig onderbouwd zou zijn. Volgens de belangenvereniging wordt een ziekenhuis aangeduid als ‘slecht’ als er zestig of minder borstoperaties per jaar worden uitgevoerd. Dat vinden de ziekenhuizen verkeerd omdat er niet naar de kwaliteit wordt gekeken.
Ook storen de ziekenhuizen zich eraan dat CZ in hun ogen op de stoel van de Inspectie gaat zitten. De ziekenhuizen zeggen dat CZ onnodig onrust en angst heeft gezaaid.

Hoger niveau
CZ claimt echter niet op de stoel van de Inspectie te willen zitten, maar streeft wel naar een hoger niveau. De zorgverzekeraar gaf aan dat de criteria volgens haar wel deugen. CZ vindt dat ze zelf als private partij de selectiecriteria mag bepalen en refereert aan een eerdere lijst van ziekenhuizen van de consumentenbond die geen problemen zou hebben gegeven. Daarnaast is minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport volgens CZ ook voorstander van de lijst.
Over een toelichting op de lijst ontstond tijdens het kort geding een welles-nietes-discussie. CZ zegt dat de ziekenhuizen een toelichting hebben gehad en ruim voldoende tijd hadden om te reageren. De ziekenhuizen vonden die termijn echter te kort. Overigens gaf CZ aan dat publicatie van de lijst volgens haar geen schade aan de ziekenhuizen berokkent.

Maasziekenhuis
Een van de ziekenhuizen waarvan CZ vanaf 1 januari de behandeling van borstkanker niet meer vergoedt, zou het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer zijn. Dat heeft het NOS Journaal donderdag gemeld. In het Maasziekenhuis en vijf andere ziekenhuizen buiten Brabant worden zestig patiënten of minder geholpen. Dit is volgens de NOS voor CZ reden om te breken met dit ziekenhuis.
Volgens de directeur van CZ spelen er bij het stopzetten van de vergoeding echter ook andere argumenten mee. Daarmee wil de zorgverzekeraar niet bevestigen dat het de vergoeding voor behandeling van borstkanker in het Maasziekenhuis stopzet.

Onrust
Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum en ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen hebben al aangegeven dat ze op de omstreden lijst staan. Verder staan vier ziekenhuizen op de lijst die zeer goed scoren, 23 goed en zestig scoren matig. Of er Brabantse ziekenhuizen bij zitten is nog niet officieel bekend.
Bij de VSZ zijn veertig van de ongeveer honderd Nederlandse ziekenhuizen aangesloten. CZ heeft 3,3 miljoen klanten en is de derde grootste zorgverzekeraar van het land. Volgens belangenvereniging VSZ zorgen de plannen van CZ voor onrust onder patiënten.

Bron: OmroepBrabant

H. (Hildebrand) van Weerd

ZorgImpact,

Recente artikelen